Επιλεκτική εφαρμογή και ερμηνεία διαταγμάτων λέει το Mediterranean Hospital

Σειρά ερωτημάτων εγείρει η διεύθυνση του Mediterranean Hospital of Cyprus προς το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας, κάνοντας λόγο για επιλεκτική εφαρμογή και ερμηνεία των διαταγμάτων.

Σε ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, ο Γενικός Διευθυντής του νοσοκομείου Mediterranean, Νότης Ζαννέτος, αναφέρει πως, από τον περασμένο Μάιο, λαμβάνονται κατευθυντήριες οδηγίες ή/και διατάγματα, σε τακτά χρονικά διαστήματα, από λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, «χωρίς καμία επεξήγηση, αιτιολόγηση και συλλογικότητα».

Υπενθυμίζοντας ότι στις 4 Δεκεμβρίου 2020 λήφθηκε νέα οδηγία από το Υπουργείο Υγείας για μείωση του πλαφόν πληρότητας από 80% σε 70%, λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης, ο κ.Ζαννέτος αναφέρει πως «χωρίς να δοθούν κατευθυντήριες οδηγίες και χωρίς να έχουμε ενημερωθεί για κάποιον σχεδιασμό εκ μέρους του Υπουργείου προς αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν, είμαστε απλά οι αποδέχτες προσταγών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι όλα τα νοσοκομεία έχουν ρόλο να επιτελέσουν, καλύπτοντας όλες τις άλλες παθήσεις».

«Η λογική εφαρμογής του Πλαφόν πληρότητας για ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έχουν το ΤΑΕΠ τους ενταγμένο στο ΓεΣΥ δεν έχει νόημα, εφόσον ανά πάσα στιγμή έρχονται ασθενείς σε κατάσταση επειγόντων και οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει – σύμφωνα με το Διάταγμα – να παραπέμπονται στα Δημόσια Νοσηλευτήρια», προστίθεται.

Ωστόσο, αναφέρει η ανακοίνωση, τα Δημοσία Νοσηλευτήρια θα αναγκάζονται να στέλνουν πίσω τους ασθενείς εφόσον δεν μπορούν τα περιστατικά να νοσηλευτούν εκεί και έτσι αυξάνεται η ταλαιπωρία των ασθενών, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τις ζωές τους.

Στην επιστολή τίθενται ερωτήματα, όπως το ποιος θα καλύψει το λειτουργικό κόστος του 30% ελευθέρων κλινών που ζητά το Υπουργείο Υγείας και γιατί γίνεται διαχωρισμός στην παραπομπή ασθενών από Νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, αφού το Διάταγμα αναφέρεται σε όλα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Επιπρόσθετα, τίθεται θέμα για την επίταξη ιατρών του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου για την παροχή υπηρεσιών στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ και σημειώνεται ότι δημιουργούνται κενά και αδυναμίες στην ανταπόκριση των αναγκών άλλων ασθενών.

Πηγή: ΚΥΠΕ