Ερχάν Αρικλί: Όφελος για τους Τ/κ από την συμφωνία Τουρκίας – Βρετανίας για το εμπόριο

Οι Τ/κ μπορούν να επωφεληθούν από την συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου που υπέγραψαν η Τουρκία και η Βρετανία, δήλωσε ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός», Ερχάν Αρικλί, ο οποίος μεταβαίνει στις 13 Ιανουαρίου στην Άγκυρα όπου θα συζητήσει την ενίσχυση του «διμερούς εμπορίου» και την προοπτική της προαναφερθείσας συμφωνίας για το ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με τ/κ ιστοσελίδες, ο κ. Αρικλί που μιλούσε στο τουρκικό ιδιωτικό πρακτορείο DHA ανέφερε επίσης ότι θα επιταχυνθούν οι ενέργειες που αφορούν τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο και στην συνάντηση που θα έχει στην Άγκυρα με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας, Φατίζ Ντονμέζ θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Η συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Τουρκίας – Βρετανίας είναι μια μεγάλη ευκαιρία και για το ψευδοκράτος, ανέφερε λέγοντας πως εάν μπορέσουν να επωφεληθούν από αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο. Μια από τις χώρες μετά την Τουρκία, με την οποία μπορούν να κάνουν εμπόριο, είπε, είναι η Βρετανία. Εάν μπορούν, συνεχίσουν, να γίνουν μέρος αυτής της συμφωνίας τώρα που η Βρετανία δεν είναι μέλος της ΕΕ, θα συμβάλλει τα μέγιστα στις εξαγωγές του ψευδοκράτους. «Γι αυτό το λόγο πηγαίνω στις 13 του μηνός στην Άγκυρα και θα συζητήσω με τον Υπουργό Εμπορίου, Ρουχσάρ Πεκτζιάν», είπε.

Θα συζητήσει επίσης, πρόσθεσε, την ενδυνάμωση του «διμερούς εμπορίου» Τουρκίας – ψευδοκράτους ώστε να μην υπάγονται σε περιορισμούς τα προϊόντα που παράγονται στα κατεχόμενα και να υπάρχουν εμπόδια – όπως είπε – στα τελωνεία της Μερσίνης (ΣΣ: εννοεί τους φόρους που επιβάλλει το τουρκικό κράτος για εισαγωγές από τα κατεχόμενα).

Διαβάστε επίσης:
Άνοιξε η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού – Bioland Promithia η πρώτη εταιρεία

Υπάρχει, συνέχισε, μια σημαντική ανισότητα στις εισαγωγές – εξαγωγές από την Τουρκία με τις εισαγωγές να φτάνουν το 1,5 δις δολάρια και οι εξαγωγές προς την Τουρκία μόλις στα 100 εκ δολάρια. «Στοχεύουν να άρουμε αυτή την ανισότητα», πρόσθεσε.

Ο κ. Αρικλί είπε ότι στόχος του όσο είναι στην εξουσία, είναι η επίτευξη μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καλωδίου από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Μπορούν επίσης είπε, να επωφεληθούν από την ηλιακή ενέργεια και ακόμα και να πωλούν τέτοια ενέργεια στην Τουρκία.

Πηγή: ΚΥΠΕ