Έθαψαν τη μεταρρύθμιση, σιωπούν οι δήμαρχοι  

Τις τελευταίες ώρες, ένα είναι το ζήτημα, πέραν εκείνο του κορονοϊού που η κοινή γνώμη συζητά και κυριαρχεί στη θεματολογία των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αυτό της ματαίωσης, στην ουσία, της περιβόητης μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η επιμονή των κομμάτων της αντιπολίτευσης να θέτουν προϋπόθεση για τη μεταρρύθμιση, τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στους δήμους και τις κοινότητες που επηρεάζονται, είναι για τους πολλούς απροσπέλαστο ανάχωμα προς τον επιδιωκόμενο στόχο.

Η στάση αυτή των κομμάτων οδηγεί το θέμα χρονικά πίσω κατά 15 και 20 χρόνια. Θυμίζει την κυπριακή παροιμία «απ’ ον θέλει να πα τον μύλο, πέντε μέρες κοσιηνίζει». Το γεγονός αυτό δεν περνά απαρατήρητο από τους πολίτες που βλέπουν πίσω από την ενέργεια αυτή μικροκομματικές σκοπιμότητες. Μιλούν για επιμονή να διατηρούν φέουδα που θα τα μοιράζονται, θώκους και θρόνους με παχυλούς μισθούς, θέσεις για να τακτοποιούν συγγενείς, φίλους, κομματικούς και μέσα για να εξασφαλίζουν κομματικές ψήφους.

Σ’ αυτό το πισωγύρισμα εντύπωση προκαλεί η εκκωφαντική σιωπή των δημάρχων. Δεν ακούσαμε ούτε έναν ύστερα από την εξέλιξη αυτή, να βγει και να πει την άποψή του. Είτε υπέρ της μεταρρύθμισης, είτε εναντίον. Να επικρίνει τα κόμματα ή να τα επιδοκιμάσει για την απόφασή τους. Για παράδειγμα από την περιοχή της Λευκωσίας με τους πολυάριθμους δήμους, δεν μάθαμε ποια θέση έχουν. Ούτε ο Δήμαρχος της ίδιας της πρωτεύουσας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, που συχνά-πυκνά διεκδικεί θέση «λαγού» για τους υπόλοιπους δημάρχους δεν είχε κάτι να πει. Την ίδια στάση τηρεί και η Ένωση Δήμων. Μόνο ο Δήμαρχος  Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου πήρε θέση με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, γράφοντας: «Μετά από 10 χρόνια εξαντλητικών συζητήσεων και μετά που συναίνεσε με μεγάλη πλειοψηφία η Ένωση Δήμων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τις αποφάσεις τους στην Επιτροπή Εσωτερικών της βουλής έστειλαν τη μεταρρύθμιση στις ελληνικές καλένδες. Κρίμα, κρίμα, κρίμα. Εργαστήκαμε με ζήλο γι’ αυτή τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση αλλά την κρίσιμη στιγμή κομματικά γρανάζια την ανέτρεψαν. Δυστυχώς…»

Πιο ξεκάθαρος στις θέσεις του ο πρώην δήμαρχος Στροβόλου Σάββας Ηλιοφώτου, που έγραψε κι αυτός στο διαδίκτυο:

  «Την αποτυχία και ανεπάρκεια τους να προχωρήσουν σε ουσιαστική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα κόμματα την βάφτισαν “δημοψήφισμα” για να αποφασίσουν οι δημότες για τις συνενώσεις των δήμων τους! Οποία κοροϊδία και εμπαιγμός της σημαντικής κατά τα αλλα έννοιας του δημοψηφίσματος…Μετά από 15 χρόνια διαβουλεύσεις και πέραν των 3 εκατομμυρίων μελέτες από εμπειρογνώμονες συν τους μισθούς των βουλευτών, των υπουργών, των δημάρχων, των δημοσίων υπαλλήλων που όλα μαζί πρέπει να ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια.»