Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Ο χάκερς παραποίησαν τα έγγραφα για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό

Για ενδεχόμενη παραποίηση των εγγράφων που υπεκλάπησαν από χάκερς, με στόχο να «διασπείρουν δυσπιστία στη διαδικασία έγκρισης εμβολίων της ΕΕ» μιλά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), για την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε.

Τον Δεκέμβριο, ο ΕΜΑ αποκάλυψε ότι χάκερς παραποίησαν τα συστήματά του με στόχο να πάρουν πληροφορίες για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των εταιρειών Pfizer / BioNTech. Ορισμένα έγγραφα διέρρευσαν στο διαδίκτυο. Ωστόσο ο Οργανισμός μιλά για παραποίηση πληροφοριών στα έγγραφα που εκλάπησαν και διέρρευσαν σε φόρουμ στο σκοτεινό ίντερνετ.

«Μια στενότερη έρευνα του δημοσιευμένου υλικού αποκάλυψε ότι δεν δημοσιεύτηκαν όλα τα έγγραφα στην ολοκληρωμένη, πρωτότυπη μορφή» ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός.

Αμέσως μετά την κυβερνοεπίθεση, διεξήχθησαν έλεγχοι στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ότι τα έγγραφα δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε πίεση στον οργανισμό για να επιταχύνει τη διαδικασία έγκρισης των εμβολίων. Ωστόσο, ο ΕΜΑ δεν έχει απαντήσει σε ερωτήσεις για το περιεχόμενο των διαδικτυακών εγγράφων.

Τα email είναι αυθεντικά, αλλά τα στοιχεία παραποιήθηκαν

Στην τελευταία ενημέρωση, ο ΕΜΑ δεν απέρριψε τις αιτιάσεις, διευκρινίζοντας ότι οι χάκερς επεξεργάστηκαν τις πληροφορίες πριν τις διαρρεύσουν. «Ενώ τα μεμονωμένα email είναι αυθεντικά, τα δεδομένα από διαφορετικούς χρήστες επιλέχθηκαν και συγκεντρώθηκαν». Επίσης, υπήρξαν στιγμιότυπα οθόνης από πολλούς φακέλους και λογαριασμούς email, ενώ πρόσθετοι τίτλοι προστέθηκαν από τους δράστες, ούτως ώστε να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στα εμβόλια.

Οι μελέτες για τα εμβόλια φαίνεται ότι βρίσκονται στο επίκεντρο των χάκερς. Μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων έχει εκδηλωθεί από την έναρξη της πανδημίας σε φαρμακευτικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και ιατρικές αρχές. Ανάμεσά τους και η AstraZeneca, που έγινε στόχος χάκερς από τη Βόρεια Κορέα, όπως και από χώρες σε όλον τον κόσμο που βιάζονται για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Πάντως, μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαϊκές αρχές δεν έχουν κατονομάσει ποιος είναι αρμόδιος για την κυβερνοεπίθεση στον ΕΜΑ.

Πηγή: protothema