Γερμανός ΥΠΕΞ: Στην ατζέντα της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ το Κυπριακό

Το Κυπριακό και η επερχόμενη άτυπη πενταμερής διάσκεψη υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ θα βρίσκονται στην ατζέντα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), που θα συνέλθει σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ, Νίκου Τορναρίτη.

Η περίληψη του Κυπριακού στην ατζέντα της Επιτροπής Υπουργών, θα παρέχει τη δυνατότητα της επιτόπου τακτικής ενημέρωσης και αξιολόγησης της κατάστασης μεταξύ των αντιπροσωπειών των κρατών μελών, ανέφερε στην απάντησή ο Γερμανός ΥΠΕΞ, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη στήριξη της Γερμανικής Προεδρίας στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και την ελπίδα για τη θετική έκβασή τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, η ερώτηση του κ. Τορναρίτη τον Μάας, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ το τρέχον εξάμηνο έγινε ενόψει της έναρξης των εργασιών του Πρώτου μέρους της Συνόδου της ΚΣΣΕ.

Η ερώτηση του κ. Τορναρίτη αφορούσε στη δυνατότητα της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης να στηρίξει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για σύγκληση άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, τον προσεχή Φεβρουάριο.

Ζήτησε ειδικότερα από τον Γερμανό αξιωματούχο να συνδράμει στην ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του συμφωνημένου πλαισίου λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΚΥΠΕ