Για το χατίρι του κ. Γενικού

Εμβρόντητος ο κυπριακός λαός παρατηρεί τις τελευταίες μέρες τη διελκυστίνδα μεταξύ των κομμάτων και της Κυβέρνησης και των κομμάτων στο θέμα του προϋπολογισμού. Όπως επισημάνθηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας η Βουλή καταψήφισε τον προϋπολογισμό του Κράτους κάτι που σίγουρα προκαλεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αλλά και δυσκολίες στην πολιτεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τρίτους, ακόμα και στους πολίτες της.

Βασικός λόγος για τη μη ψήφιση του προϋπολογισμού υπήρξε η απόφαση του ΔΗΚΟ να θέσει προϋπόθεση για έγκρισή του, να ζητήσει την παράδοση των φακέλων των πολιτογραφήσεων στον Γενικό Ελεγκτή. Η άρνηση της Κυβέρνησης να υποκύψει στις πιέσεις του ΔΗΚΟ και η εμμονή του κόμματος στην αρχική του θέση δημιούργησαν την εμπλοκή. Παρατηρούμε δηλαδή ότι ο Γενικός Ελεγκτής, για άλλη μια φορά, έστω και χωρίς την άμεση ανάμιξή του, είναι στο επίκεντρο μιας ανωμαλίας. Μιας ανωμαλίας που αν δεν βρεθεί τρόπος τις επόμενες μέρες να ξεπεραστεί θα δημιουργήσει σοβαρά πρακτικά προβλήματα στη λειτουργία του κράτους και τις συνέπειές της θα αισθανθεί τη φορά αυτή και ο πολίτης σε ατομικό και προσωπικό επίπεδο. Δεν θα καταβάλλονται μισθοί, δεν θα δίνονται συντάξεις, δεν θα παραχωρούνται επιδόματα, θα υπάρξει εμπλοκή σε θέματα παιδείας, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, ενώ θα υπάρξει στασιμότητα στη δημιουργία έργων και αντιμετώπισης άλλων προβλημάτων.

Θα ανέμενε κανείς ότι μπροστά σε αυτό το άγνωστο, για να μη πούμε ζοφερό αύριο, θα υπήρχε μια γενναία κίνηση εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή. Αυτού που κόπτεται για το δημόσιο καλό, αυτού που αυτοπροβάλλεται σαν προασπιστή των δικαίων και δικαιωμάτων του πολίτη. Θα ανέμενε κανείς να κάνει το αυτονόητο, για να σώσει τον τόπο και τον πολίτη. Να βγει δημοσίως και να πει ότι δεν θέλει τη δεδομένη στιγμή να ελέγξει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων. Να δηλώσει ότι αυτό μπορεί να γίνει και μετά το πέρας των εργασιών της ειδικής ερευνητικής επιτροπής που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας, όπως του έχει υποδειχθεί πανταχόθεν από την πρώτη στιγμή. Αντ’ αυτού ο κ. Γενικός σιωπά. Παρακολουθεί σαν άλλος Νέρωνας να οδηγείται για χάρη του ο τόπος στην καταστροφή και ίδιος να χαμογελά αυτάρεσκα.

Αυτή δεν είναι συμπεριφορά υπεύθυνου αξιωματούχου. Δεν είναι στάση ατόμου που θέλει να παρουσιάζεται προασπιστής  του δημοσίου συμφέροντος. Είναι συμπεριφορά εγωπαθούς και εγωκεντρικού ανθρώπου που θέλει και επιδιώκει τα φώτα της δημοσιότητας να στρέφονται αποκλειστικά στον ίδιο. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχισθεί επί πολύ ακόμα. Θα έρθει η στιγμή που θα αποκαλυφθεί, η στιγμή που θα καταρριφθεί ο μύθος και η πτώση θα είναι οδυνηρότατη. Ευχόμαστε μόνο μέχρι τότε η ζημιά που προκαλεί στον τόπο να μην είναι ανεπανόρθωτη.