Η κατάθεση του Κωνσταντίνου Πετρίδη στη διερευνητική για τις πολιτογραφήσεις

Στην δημοσιότητα δόθηκαν και τα πρακτικά της ακρόασης του τέως υπουργού εσωτερικών και νυν υπουργού Οικονομικών Κωνστντίνου Πετρίδη, ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης Μιχάλη μέσα από την δική του κατάθεση δήλωσε πως ο ίδιος ουδέποτε υπήρξε θιασώτης του Προγράμματος, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα ωφέλησε, αλλά θα έπρεπε να περιοριστεί από τα πρώτα χρόνια.

Παραδέχθηκε επίσης πως ο ίδιος ως υπουργός εσωτερικών έδωσε επίσπευση σε 27 περιπτώσεις επενδυτών, εκ των οποίων οι 18 αφορούν μετόχους και Διευθυντικά Στελέχη διεθνούς φήμης εταιρίας, ενώ οι άλλες 9 περιπτώσεις αφορούσαν διευκόλυνση επενδυτών για θέματα υγείας ή άλλους ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε και στον μεγάλο ανταγωνισμό που είχαν μεταξύ τους οι πάροχοι για την εξασφάλιση επισπεύσεων. Μάλιστα ο υπουργός κατέθεσε και ονόματα για πιέσεις που δέχτηκε από πρώην ευρωβουλευτή, βουλευτή, καθώς και από γνωστό δικηγορικό γραφείο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως είχαν σπάσει τα τηλέφωνα, ενώ διευκρίνησε ότι όλες αυτές οι αιτήσεις είχαν απορριφθεί.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, στο ίδιο μήκος και με την κατάθεση τους πρώην υπουργού εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, τόνισε πως για τη διαδικασία του προγράμματος πάντα ενημερωνόταν η Βουλή, η οποία ουδέποτε στο πλαίσιο αυτό ζήτησε περαιτέρω ενημέρωση ή διευκρινήσεις ή έφερε οποιαδήποτε ένσταση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός πως από το πρόγραμμα επωφελούνταν και πολιτικά πρόσωπα όπως καταδεικνύει και το βίντεο του Al Jazeera.