Κύκνειο άσμα και πυρά Γ. Λιλήκα

Με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο ο Γιώργος Λιλήκας δήλωσε ότι γι’ αυτόν τερματίζεται η πολιτική. Αποχωρώ οριστικά, κλείνει ο κύκλος για μένα είπε εμφαντικά, μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, διαψεύδοντας ταυτόχρονα με θυμό φήμες που τον έφεραν να διορίζεται Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Βρετανία.

Τη διάψευση έκανε και χτες στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού. Είπε συγκεκριμένα: «Κάποιοι εδώ και ενάμιση χρόνο εξασκούνται στο πολιτικό μπούλιγκ, τον πολιτικό εκφοβισμό δια της τέχνης της λασπολογίας. Με βάση τα όσα διαδίδουν, εγώ θα έπρεπε να είμαι ήδη Πρέσβης της Κύπρου στο Λονδίνο. Κι επειδή ο χρόνος τους διέψευσε, το επαναφέρουν τώρα δια του ψιθύρου που κάποια ΜΜΕ αναπαράγουν, ότι τάχατες ζήτησα και πήρα ως αντάλλαγμα τη θέση του Πρέσβη στο Λονδίνο».

Στο ΡΙΚ το πρωί, ο κ. Λιλήκας ήταν πιο αποκαλυπτικός. Είπε ότι η φήμη ξεκίνησε από ανάρτηση στελέχους του ΔΗΚΟ σε μέσο κοινωνική δικτύωσης, στην οποία αναφερόταν ότι θα διοριζόταν Αρμοστής στο Λονδίνο. Στην ομιλία του στη Βουλή άφησε αιχμές κατά των ψιθυριστών: «Επιχείρησα να τους διαψεύσω με χιούμορ δηλώνοντας πως αν είχαν κάπως καλύτερο γούστο θα με έστελναν Πρέσβη στο Παρίσι που έχει και καλύτερη κουζίνα και καλύτερα κρασιά, και μιλώ και καλύτερα τη γαλλική από την αγγλική γλώσσα. Επειδή, όμως, ούτε χιούμορ διαθέτουν αλλά ούτε και ηθικό υπόβαθρο, σήμερα τους απαντώ διαφορετικά: μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Δεν έχουμε όλοι την δική σας κουλτούρα του προσωπικού βολέματος».

Προχωρώντας ο κ. Λιλήκας μίλησε για πολιτική αλητεία και κάλεσε τους συναδέλφους του να «διατηρήσουν λίγο χώρο για το ήθος στην πολιτική». Σε ανάλογες συστάσεις προέβη και το πρωί στις δηλώσεις του στο ΡΙΚ. Ζήτησε σοβαρότητα και συναίνεση, ήθος και επίπεδο, αν θέλουμε να βγάλουμε τον τόπο από τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει σήμερα, είπε χαρακτηριστικά.