Κύπρος: Στο τοπ 5 στην διαχείριση της πανδημίας

Στην πέμπτη θέση παγκόσμια κατατάσσεται η Κύπρος σε ότι αφορά την διαχείριση της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα του αυστραλιανού Ινστιτούτου Λόουι που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Όπως αναφέρει το AFP, την πρώτη θέση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ανάμεσα σε 98 χώρες, έλαβε η Νέα Ζηλανδία, ενώ την τελευταία η Βραζιλία.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Βιετνάμ, η Ταϊβάν, η Ταϊλάνδη, η Κύπρος, η Ρουάντα, η Ισλανδία, η Αυστραλία, η Λετονία και η Σρι Λάνκα. Στις πέντε χώρες για την χειρότερη αντιμετώπιση της πανδημίας, εκτός από την Βραζιλία στην 98η θέση, βρίσκονται και το Μεξικό, η Κολομβία, το Ιράν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βολιβία.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο «δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής», σχετικά με το πιο πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε πιο ικανό κατά της πανδημίας. Ωστόσο, τα κράτη με πληθυσμό κάτω των 10 εκατ. Πολιτών, φαίνεται να έχουν πλεονέκτημα. «Οι χώρες με μικρότερο αριθμό πληθυσμού, έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας κρίσης, όπως μια πανδημία», σημειώνει το Ινστιτούτο.

Τα κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη για την έρευνα ήταν ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων, ο συνολικός αριθμός θανάτων, ο επιβεβαιωμένος αριθμός κρουσμάτων ανά ένα εκατ. πολιτών, ο αριθμός θανάτων ανά ένα εκατ. πολιτών, ο συνολικός αριθμός διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιήθηκαν και η αναλογία θετικών κρουσμάτων σε σχέση με τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν.

Σημειώνεται ότι η Κίνα δεν βρίσκεται στην κατάταξη καθώς το Ινστιτούτο σημείωσε ότι δεν υπάρχουν δημοσιοποιημένα στοιχεία σχετικά με την πραγματοποίηση των τεστ κατά του κορωνοϊού.

Με πληροφορίες: AFP, Lowy Institute