Λεπτές ισορροπίες για τον προϋπολογισμό, με ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη να τηρούν στάση αναμονής

Με την υπερψήφιση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού για το 2021 να καθίσταται εφικτή μόνο με οριακή πλειοψηφία, αφού τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Κίνημα Οικολόγων και Άννα Θεολόγου δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν, η Κυβέρνηση εξαρτάται πλέον από τη ψήφο των μικρότερων κομμάτων η οποία ωστόσο όσον αφορά την ΕΔΕΚ και την Αλληλεγγύη δεν έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα.

Μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ με τον Πρόεδρο της Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος θεωρεί ότι έγινε ένα βήμα πιο μπροστά, ωστόσο αναμένει επίσημες ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση για τα αιτήματα που κατέθεσε το κόμμα.

Όπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση, τα συλλογικά όργανα του Κινήματος θα προχωρήσουν στη λήψη της τελικής τους απόφασης όταν θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης. «Μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, και τη στάση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τήρησε στα αιτήματα που κατέθεσε η ΕΔΕΚ και βρίσκονται σε εκκρεμότητα, εκτιμούμε ότι η ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας βρίσκεται ένα ακόμα βήμα πιο κοντά», αναφέρεται.

Αλληλεγγύη: Δεν είναι σίγουρη η υπερψήφιση του προϋπολογισμού

Παράλληλα σε ανακοίνωση της η «Αλληλεγγύη» αναφέρει ότι κάνει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού. «Θεωρούμε πως δεν είναι δίκαιο ούτε πολιτικά ορθό η Κυβέρνηση να παραγνωρίζει αυτούς που στήριξαν τον προϋπολογισμό και να δίνει πλεονέκτημα σε αυτούς που τον καταψήφισαν», αναφέρει.

Ιδιαίτερα αναφέρεται στο θέμα των εκποιήσεων και στις ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και ζητά ισότιμη τουλάχιστον αντιμετώπιση από πλευράς προεδρικού με αυτούς που καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. «Έχουμε θέσεις για τις εκποιήσεις. Αν θέλει να τις ακούσει ο ΠτΔ είμαστε στη διάθεση του πριν από την Πέμπτη. Πριν να είναι αργά», αναφέρεται.

Τέλος καλεί την Κυβέρνηση να μην κάνει το λάθος να θεωρεί δεδομένες τις ψήφους της Αλληλεγγύης, αφ΄ης στιγμής ενδίδει σε εκβιασμούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ