Μετά από διαβουλεύσεις πάμε… κοιμητήριο

Μπορεί να μη του δόθηκε η δέουσα προσοχή και προβολή, αλλά είναι ένα ζήτημα με καθολικό ενδιαφέρον: Μπορεί κανείς στη διάρκεια της καραντίνας να πάει στο κοιμητήριο, να ανάψει το καντήλι και να πάρει λίγα λουλούδια στον τάφο προσφιλούς του προσώπου;

Το ερώτημα τέθηκε με μήνυμα στην ιστοσελίδα επικοινωνίας που διατηρεί η Αστυνομία και η απάντηση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Όλοι μιλούσαν για παραλογισμό και πολλοί δήλωναν ότι δεν θα συμμορφωθούν. Να τι ανέφερε η απάντηση της Αστυνομίας: «Η μετάβαση στο κοιμητήριο δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται στις επιτρεπόμενες μετακινήσεις, με εξαίρεση την τέλεση κηδείας και ταφής».

Η ιστοσελίδα της Αστυνομίας δέχτηκε κατακλυσμό μηνυμάτων. «Για όνομα του Θεού», «Φέρτε τον νού σας», «Δε θα μου απαγορευσει κανενας ποτε θα παω να δω και να μιλησω στο πατερα μου», «Αλίμονο να υπάρχει απαγόρευση για το κοιμητήριο… Δεν υπάρχει κοσμοσυρροή εκεί.. Σκεφτείτε λίγο τον κόσμο να κάνει 1 μήνα να ανάψει το καντήλι του ανθρώπου του», «Εκεί ποιος θα μας κολλήσει; Αμαν θέλω να πάω εν να πάω εν θα μας το απαγορεύσετε και τούτο… Εν χρειάζεται να μας το επιτρέψει ούτε να το πει κανένας υπουργός.. Εν μέσα στην λογική ότι θα πάμε», «ελεοςςςςςςςςςςςςςς….εγώ θα πηγαίνω»,  «Το υπουργείο θα έπρεπε να συμπεριλάβει στην κατηγορία μετάβαση σε τελετή και τη μετάβαση στο κοιμητήριο. Οι περισσότεροι άνθρωποι μεταβαίνουν καθημερινώς στους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων», «Είναι λίγο απάνθρωπο να μην αφήνετε για τα κοιμητήρια. Χάνουν τον άνθρωπό τους. Πέθανε μόνος σε ένα νοσοκομείο χωρίς κάποιος να του κρατά το χέρι. Νοιώθουν κάπως καλύτερα να πάνε να ανάψουνε το καντήλι και να κλάψουν τον νεκρό τους».

Ύστερα έντονες αντιδράσεις η Αστυνομία επανήλθε και με ανάρτησή της ξεκαθάριζε:

«Προς διευκρίνιση όλων, ενημερώνεστε ότι παρόλο που δεν περιλαμβάνεται στο σχετικό διάταγμα, μετά από διαβουλεύσεις που έγιναν, επιτρέπεται η μετάβαση σε κοιμητήριο, π.χ. για άναμμα καντηλιού, αφού αποσταλεί SMS με τον αριθμό 8».