Νέα κρούσματα σε εκπαιδευτικό, νοσοκομειακό και στρατιωτικό προσωπικό στα κατεχόμενα

Περίπου 40 ασθενείς με συμπτώματα κορωνοϊού έχουν εισαχθεί στην ειδική μονάδα του γενικού νοσοκομείου της κατεχόμενης Λευκωσίας, γράφει η τ/κ ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις ενώ ανακοινώθηκε ότι η «επιτροπή λοιμωδών/ μεταδοτικών ασθενειών» του «υπουργείου υγείας» συνεδριάζει αύριο, τελευταία ημέρα κατά την οποία ισχύει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νύχτες στα κατεχόμενα.

Δημοσιεύματα σήμερα κάνουν λόγο για επιβεβαίωση κρουσμάτων στο νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας, εκπαιδευτικούς αλλά και στον τουρκικό, κατοχικό στρατό. Στον κατεχόμενο Γαϊδουρά έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν τρία κρούσματα, ένας γιατρός σε κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης και μια νοσοκόμα σε νοσοκομείο στην Κερύνεια φέρονται επίσης να είναι θετικοί στον ιό.

Τέσσερις εκπαιδευτικοί σε δημοτικό σχολείο επίσης στην Κερύνεια, που ήταν σε απομόνωση λόγω επαφής με επιβεβαιωμένα περιστατικά, θετικοποιήθηκαν σήμερα. Στα σχολεία στα κατεχόμενα φέρονται να έχουν μολυνθεί συνολικά 12 εκπαιδευτικοί και 23 μαθητές.

Στις τ/κ ιστοσελίδες σημειώνεται επίσης ότι από αύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων στα κατεχόμενα έχουν σχεδόν δύο εβδομάδες διακοπές αφού αποφασίστηκε οι διακοπές του Φεβρουαρίου να γίνουν νωρίτερα.

Χθες βράδυ, δύο άτομα που προσέφυγαν στις πρώτες βοήθειες του γενικού νοσοκομείου στην κατεχόμενη Λευκωσία λόγω αδιαθεσίας τους, αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν ασθενείς με κορωνοϊό και οι γιατροί και νοσηλευτές που τους περιέθαλψαν τέθηκαν σε καραντίνα.

Τα συνεχόμενα περιστατικά σε νοσηλευτήρια φέρονται να ώθησαν δύο γιατρούς στο κέντρο πανδημίας του γενικού νοσοκομείου της κατεχόμενης Λευκωσίας, Γιαμούρ Αλντάγ και Εμρέ Βουνταλί να στείλουν μήνυμα μέσω των ΜΚΔ σε όλους τους πολίτες να μην κρύβουν εάν ήρθαν σε επαφή με άτομα που επιβεβαιωμένα μολύνθηκαν με τον ιό. «Όταν είστε επαφή μην ζείτε σαν να είναι όλα φυσιολογικά», έγραψαν.

Θετικό εντοπίστηκε στον κορωνοϊό και μέλος των «τ/κ ειρηνευτικών δυνάμεων», ο βαθμός και η μονάδα του οποίου δεν διευκρινίζεται. Σημειώνεται ότι οι αφίξεις στρατιωτών από την Τουρκία μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα πριν πάνε στις μονάδες τους και εδώ και αρκετό καιρό έχουν κοπεί οι άδειες εξόδου. Παρ’ αυτά, οι τ/κ ιστοσελίδες αναφέρουν ότι το περιστατικό θορύβησε την διοίκηση τόσο των «ειρηνευτικών δυνάμεων» όσο και των «δυνάμεων ασφαλείας».

Χθες βράδυ ανακοινώθηκαν στα κατεχόμενα, 14 κρούσματα, τα 8 εγχώρια, σε 1570 τεστ. Από τα άλλα 8 άτομα. Τα 5 ήταν επαφές επιβεβαιωμένων περιστατικών. Ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων είναι 1606 στα κατεχόμενα και 215 άτομα είναι υπό θεραπεία, τα 35 στο κέντρο πανδημίας του γενικού νοσοκομείου της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ