Οι 8 κατηγορίες για μετακινήσεις με sms – Όλες οι διευκρινίσεις

Σε καθεστώς lockdown εισήλθε από τις 05.00 το πρωί της Κυριακής η Κύπρος, αφού τέθηκαν σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα τα οποία αποφάσισε η Κυβέρνηση για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοιού στην κοινότητα.

Πανέτοιμο και το 8998, ο αριθμός στον οποίο στέλνουμε sms, προκειμένου να εξέλθουμε για κάποιες από τις αναγκαίες δραστηριότητές μας.

Οι επιλογές για το sms παραμένουν οι ίδιες από 1 μέχρι 8 όπως στο προηγούμενο lockdown με τη μόνη διαφοροποίηση, που δεν επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, να είναι ότι το 1 που προηγουμένως ήταν για φαρμακείο ή γιατρό τώρα θα είναι για φαρμακείο, ιατρική επίσκεψη, εμβολιασμό ή για τεστ κορωνοιού.

Οι 8 κατηγορίες αναλυτικά:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή για αιμοδοσία ή επίσκεψη σε γιατρό ή για διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης για Covid-19 ή για εμβολιασμό στα κέντρα εμβολιασμού

2. Μετάβαση σε κατάστημα για αγορά ή προμήθεια αγαθών/υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, περιλαμβανομένου και του take away

3. Μετάβαση σε τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

4. Απόλυτα αναγκαίες επισκέψεις σε κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης

5. Διακίνηση για παροχή βοήθειας σε άτομα που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή που οφείλουν να αυτοπροστατευθούν ή βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή/και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού (καραντίνα)

6. Μετακίνηση για φυσική άσκηση ή ατομική άθληση, εφόσον περιορίζεται σε χώρους όπου επιτρέπεται η πρόσβαση.

7. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) από συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού που δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των 10 προσώπων ή για ατομική προσευχή

8. Δήλωση οποιουδήποτε άλλου σκοπού μετακίνησης που μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας (Σημείωση 2)

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να λάβουν έγκριση για δύο μετακινήσεις ανά ημέρα.

Για εξυπηρέτηση κατόχων αριθμού τηλεφώνου από ξένο παροχέα, καθώς και για διευκόλυνση των πολιτών που δεν δύνανται – για τον οποιοδήποτε λόγο – να εξυπηρετηθούν μέσω της υπηρεσίας γραπτού μηνύματος (SMS) 8998:

• Για κυπριακούς αριθμούς: 80012012

• Για ξένους αριθμούς: +357 22 285777

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Ακολουθούν μερικές απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα σχετικά με τα sms:

Τί θα γράψω στο μήνυμα;
Τον αριθμό που αντιστοιχεί στο λόγο μετακίνησης σου (από το 1 έως το 8), τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου και τον ταχυδρομικό κώδικα της οικίας σου.Παράδειγμα: 1 123456 1111 και αποστολή του μηνύματος

Υπάρχει χρέωση;
Όχι

Τί απάντηση να περιμένω;
Μετά την αποστολή του μηνύματος SMS θα λάβεις απάντηση για έγκριση του αιτήματος, και η διακίνηση θα ισχύει για εύλογο χρονικό διάστημα, αναλόγως της κατηγορίας διακίνησης για την οποία παραχωρήθηκε η έγκριση.

Πότε θα απορριφθεί το αίτημά μου;
Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην λάβεις έγκριση για μετακίνηση:- απόρριψη λόγω δομής μηνυμάτων
– απόρριψη λόγω συμπλήρωσης του μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενων ημερήσιων μετακινήσεων
– απόρριψη λόγω μη συμμόρφωσης με τις επιτρεπόμενες ώρες μετακίνησης.

Πρέπει να πάρω κάτι μαζί μου;
Οι πολίτες κατά τις μετακινήσεις τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους, για σκοπούς ταυτοποίησης σε περίπτωση ελέγχου από τις Αρμόδιες Αρχές.

Για πόσο μπορώ να μείνω εκτός;
Η διάρκεια ισχύος του μηνύματος SMS θα ισχύει για εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τις 3 ώρες εκτός εάν ο μετακινούμενος αποδείξει την αναγκαιότητα για περαιτέρω παράταση.