Παθήσεις-γεννήσεις στο Lockdown

Μπορεί η προσοχή όλων να στρέφεται σε όσους έχουν την ατυχία να προσβληθούν από τον κορωνοϊό, αλλά η πανδημία έχει και τις… παράπλευρες απώλειές της, για τις οποίες ελάχιστα γίνεται λόγο και ακόμα πιο λίγα μαθαίνουμε. Για παράδειγμα όπως προκύπτει από μελέτη στην οποία συμμετείχε και το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην Κύπρο διαπιστώθηκε ότι ο μέσος όρος καπνίσματος τσιγάρων διπλασιάστηκε κατά την περίοδο του πρώτου lockdown που επιβλήθηκε τον περασμένο Μάρτη από την Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τη μελέτη πριν την πανδημία ο μέσος όρος καπνίσματος τσιγάρων από όσους πήραν μέρος  στη μελέτη, κυμαινόταν στα 10 ανά ημέρα ενώ κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας ο μέσος ημερήσιος όρος έφτασε στα 20. Επίσης, ποσοστό της τάξης του 29,5% είδε τα εισοδήματα του νοικοκυριού να χειροτερεύουν και 7,5% δεν είχε πρόσβαση σε βασικά αγαθά. Καταστάσεις που προκάλεσαν επιπλέον άγχος και στρες στους πολίτες.

Παρά το γεγονός ότι συγκεκριμένα δεδομένα που αφορούν την Κύπρο αναλύονται αυτή την περίοδο από την ερευνητική ομάδα και θα ανακοινωθούν σύντομα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα της μελέτης που προέκυψαν από τα δεδομένα που καταγράφηκαν από 9.565 άτομα από 78 χώρες και 18 γλώσσες, τα οποία φαίνεται να είναι παρόμοια.

Στο μικροσκόπιο της μελέτης τέθηκαν το άγχος, η κατάθλιψη, τα συναισθήματα και η ευεξία, σημαντικά στοιχεία για την ψυχική υγεία, η οποία δοκιμάζεται σε περιόδους lockdown.

Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι ποσοστό 10% των ερωτηθέντων διεθνώς εξασθενεί με χαμηλά επίπεδα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων αρνητικών συναισθημάτων, άγχους, καταθλιπτικών συμπεριφορών και απαισιόδοξης αντίληψης. Επίσης, ζωτικής σημασίας είναι ότι η εν λόγω μελέτη εξέτασε συστηματικά παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την ψυχική υγεία. Βρέθηκε ότι δύο παράγοντες προέβλεπαν σταθερά χειρότερα αποτελέσματα στην ψυχική υγεία:

-Η απώλεια εισοδημάτων σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από το lockdown.

-Η έλλειψη πρόσβασης σε βασικές προμήθειες.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το 10% του δείγματος υποφέρει από χαμηλά επίπεδα ψυχικής υγείας. Αυτός ο αριθμός είναι σύμφωνος με άλλες έρευνες. Ωστόσο, η ομάδα διαπίστωσε ότι ένα άλλο ποσοστό 50% είχε μόνο μέτρια ψυχική υγεία, το οποίο στο παρελθόν έχει βρεθεί ότι αποτελεί κίνδυνο για περαιτέρω επιπλοκές.

Στη μελέτη όπως αναφέρθηκε, πήρε μέρος και το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου με επικεφαλής τη δρα Μαρία Καρεκλά, αναπληρώτρια καθηγήτρια και τον δρα Άγγελο Κασσιανό, ειδικό επιστήμονα έρευνας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία.

Στην αρχή της πανδημίας αναφέρεται πως ελάχιστα ήταν γνωστά για τον αντίκτυπο των αποκλεισμών σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Τα δεδομένα που υπήρχαν ήταν από περιορισμένες καραντίνες μικρών ομάδων ανθρώπων. Όπως ανέφερε η δρ Καρεκλά, «αφενός, τέτοιες δραστικές αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα μπορεί να είναι επιζήμιες για την ψυχική υγεία. Αφετέρου, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για τις συγκεκριμένες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία με δεδομένα σε παγκόσμια κλίμακα και αυτό οδήγησε στη συγκεκριμένη μελέτη».

Δεδομένων των συνεχιζόμενων εξελίξεων στην πανδημία και των οικονομικών συνεπειών της, η προσοχή που πρέπει να δοθεί στην ψυχική υγεία των ανθρώπων παραμένει σημαντική. Σύμφωνα με τον δρα Κασσιανό, «δεν υποφέρουν όλα τα άτομα το ίδιο και γι’ αυτό πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε άτομα χωρίς κοινωνική υποστήριξη και σε εκείνους των οποίων τα οικονομικά επιδεινώνονται».

Στοματική υγιεινή-γεννήσεις

Εξάλλου σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου  Βρασίδας Φιλιππίδης είπε ότι οι καραντίνες και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας είχαν τις επιπτώσεις τους και στη στοματική υγεία. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η κακή ψυχολογική κατάσταση και η ανία της καθημερινότητας επέφερε παραμέληση της περιποίησης της στοματικής κοιλότητας. Παρατηρούμε πρόσθεσε αύξηση της κακής στοματικής υγιεινής, προσθέτοντας ότι αυτό εμφανίστηκε μετά την καραντίνα της περασμένης άνοιξης.

Πάντως ανεξάρτητα από τα πιο πάνω υπάρχει και η ευχάριστη πλευρά του θέματος. Κι αυτό αφορά τις γεννήσεις. Παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα στοιχεία, γενική είναι η εντύπωση ότι παρατηρείται αύξηση στις γεννήσεις που όπως εκτιμάται είναι αποτέλεσμα του εγκλεισμού της περασμένης άνοιξης.