Πήγαν για άσκηση στο Τρόοδος; Δεν το νομίζω (ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ)

Χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων στο πλάνο του περασμένου Μαΐου μετά το πρώτο lockdown φαίνεται να προκρίνουν οι ειδικοί.  Τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας θα περάσουν αύριο το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου και θα καταθέσουν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τις εισηγήσεις τους. Στις εισηγήσεις λαμβάνονται υπόψη και οι διαφορές που υπάρχουν σε σχέση με τις κλιματολογικές συνθήκες αλλά και η επίδραση των εμβολίων που αναμένεται να φανεί την Άνοιξη.

«Θα πρέπει να προχωρήσουμε με επιφύλαξη  και σταδιακά  και ελπίζουμε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Όπως και τότε το πρώτο πράγμα που άνοιξε ήταν τα εργοτάξια και το λιανικό εμπόριο, αυτή τη φορά τα εργοτάξια δεν έκλεισαν επομένως αυτό που απομένει είναι το λιανικό εμπόριο. Αν θα υπάρξουν περαιτέρω χαλαρώσεις θα το δούμε αύριο», δήλωσε ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης.

Ο κύριος Καραγιάννης εκτιμά πως είναι εφικτό τα κρούσματα να μειωθούν σημαντικά τις επόμενες ημέρες υποχωρώντας κάτω από τα 100 την ημέρα. Μια βελτίωση που εάν συνεχιστεί θα επιτρέψει περαιτέρω σταδιακές χαλαρώσεις στο επόμενο διάστημα με ορίζοντα τον Μάρτιο. Καθοριστικό θα είναι ωστόσο το αποτέλεσμα των πρώτων χαλαρώσεων καθώς και η τήρηση των μέτρων της μάσκας και των αποστάσεων.

«Εκείνο που προέχει και πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας είναι ότι οι συναθροίσεις είτε αυτές είναι στο οικογενειακό περιβάλλον είτε στους χώρους εργασίας είναι αυτό που μας κατέστρεψε την εικόνα πριν από τα Χριστούγεννα. επομένως εάν δεν θέλουμε πισωγύρισμα πρέπει να τηρούμε και τα πρωτόκολλα και αν είναι δυνατό να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις», πρόσθεσε ο κ. Καραγιάννης.

Ο κύριος Καραγιάννης σχολίασε και την κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Τρόοδος.

«Δεν ήταν ότι το καλύτερο θα μπορούσαμε να έχουμε αυτή τη στιγμή που θέλουμε να ρίξουμε τον αριθμό των κρουσμάτων ακόμα πιο χαμηλά. Υποτίθεται ότι πήγαν για άσκηση, αλλά δεν νομίζω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης.

Σταδιακή αναμένεται να είναι και η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, με τους μαθητές των δημοτικών να επιστρέφουν όπως όλα δείχνουν πρώτοι στα θρανία τους. Την τελική απόφαση θα λάβει το Υπουργείο Παιδείας.

«Αν καταφέρουμε και ρίξουμε τον αριθμό των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα τότε θα είναι ασφαλές κάποιες βαθμίδες των σχολείων να ανοίξουν»

Η ΠΟΕΔ κάλεσε τα αρμόδια υπουργεία να αξιολογήσουν την κατάσταση και να παρέχουν μέτρα που θα στηρίξουν ουσιαστικά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων με φυσική παρουσία και με γνώμονα την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

«Το ενδεχόμενο επανανοίγματος των Δημοτικών Σχολείων θα πρέπει να γίνει με τρόπο σωστό και οργανωμένο, είναι σημαντικό είναι να συνοδεύεται από ξεκάθαρες οδηγίες και πρακτικές που θα βοηθήσουν τις σχολικές μονάδες να λειτουργήσουν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφάλειας και υγείας», ανέφερε η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου.

Μεταξύ άλλων η ΠΟΕΔ ζητά τη διενέργεια rapid test σε εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό σε τακτά χρονικά διαστήματα, επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στη βάση των νέων επιδημιολογικών δεδομένων, ενίσχυση του βοηθητικού προσωπικού των σχολείων καθώς επίσης και η διαδικασία της ιχνηλάτησης να γίνεται χωρίς καθυστερήσεις.