Συνάντηση Πλατφόρμας «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων» με ΥΠΑΜ

Τους έξι άξονες των θέσεων της για την Άμυνα έθεσε σήμερα στον Υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη, η Πολιτική Πλατφόρμα «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων». Υπουργός και αντιπροσωπεία της Πλατφόρμας είχαν σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Άμυνας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Βουλευτής της Πολιτικής Πλατφόρμας «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων» Γιώργος Προκοπίου είπε πως είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό της ΕΦ και εξέφρασε τη στήριξη της Πλατφόρμας στις προσπάθειες τους για επίτευξη των στόχων.

Σήμερα, τόνισε, χρειάζεται και επιβάλλεται να έχουμε μια ευέλικτη, ταχυκίνητη δύναμη αποτροπής, και γι΄ αυτό ζήτησαν από την Κυβέρνηση να τεθεί ένα διπλάσιο ποσό για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας ούτως ώστε να εξοπλιστεί με τα πιο σύγχρονα εξοπλιστικά συστήματα. «Γνωρίζουμε ποιος είναι ο εχθρός μας, τις επιβουλές του και ο εξοπλισμός αποτελεί και ένα διπλωματικό χαρτί στον εκάστοτε διαπραγματευτή για να επιδιώξει αυτό που θέλουμε. Η ΕΦ θα πρέπει να είναι δυνατή και η αποτρεπτική της δύναμη ισχυρή προς οποιονδήποτε επιβουλεύεται τον τόπο μας», κατέληξε ο κ. Προκοπίου.

Η Πλατφόρμα κατά τη συνάντηση με τον κ. Πετρίδη, ανέλυσε τις θέσεις της σε σχέση με τον τομέα της Άμυνας.

Οι θέσεις αυτές αφορούν έξι βασικούς άξονες. Ο πρώτος αφορά τη διευρυμένη αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων στο νέο γεωστρατηγικό και επιχειρησιακό περιβάλλον και αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή, μετά τον εντοπισμό και των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ. Όλα αυτά, αποτελούν πλέον σημαντικές παραμέτρους της αμυντικής στρατηγικής.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη στήριξη στον ΟΗΕ αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάγκη παροχής ασφάλειας της περιοχής στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο τρίτος, τονίζει την επιτακτική ανάγκη όπως τα χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου που καταβάλλει για την Άμυνα να καταλήγουν αποκλειστικά στο Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης.

Η Πλατφόρμα ως τέταρτο άξονα των θέσεων της τονίζει την ανάγκη για ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης ως αποτρεπτικό παράγοντα ασφάλειας καθώς και ως διαπραγματευτική ισχύ, παρόλο ότι εργαζόμαστε και υποστηρίζουμε την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος,

Ο πέμπτος άξονας των θέσεων αναφέρεται στην ανάγκη προτεραιοποίησης της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, της αμυντικής διπλωματίας, της άμεσης ενίσχυσης του εξοπλιστικού προγράμματος με την αγορά σύγχρονων οπλικών συστημάτων για τη χερσαία, θαλάσσια και εναέρια ασφάλεια του τόπου.

Τέλος, μέσα από τις θέσεις της η Πλατφόρμα σημειώνει πως επιβάλλεται η σύναψη στρατιωτικών συμφωνιών με φίλια γειτονικά Κράτη, καθώς υπάρχει η πίστη στη χρησιμότητα των στρατιωτικών ασκήσεων με γειτονικά Κράτη με σκοπό την αλληλοεκπαίδευση και αύξηση της μαχητικής ισχύος.

Πηγή: ΚΥΠΕ