Συνεχίζονται τα κατασκευαστικά έργα για το Αποχετευτικό Σύστημα Λάρνακας

Συνεχίζονται τα κατασκευαστικά έργα για το Αποχετευτικό Σύστημα Λάρνακας και μέχρι το Πάσχα αναμένεται να ολοκληρωθεί το συμβόλαιο C21A, με τις κατασκευαστικές εργασίες να γίνονται σε μέρος του Δήμου Αραδίππου καθώς και το μεγάλο συμβόλαιο S9 που αφορά το αντλιοστάσιο.

Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας Αγγελος Χατζηχαραλάμπους ανέφερε ότι «μέρος του Δήμου Αραδίππου, δηλαδή οι περιοχές Κρασά και Πηλείδη, είχαν ενταχθεί στο ΣΑΛ από το 2010, ενώ πέρσι ο Δήμος είχε ενταχθεί στο Συμβούλιο στην ολότητα του. Από τις 25 Ιανουαρίου άρχισαν και συνεχίζονται μέχρι τις 31 του μήνα, κατασκευαστικά έργα στο πλαίσιο του Συμβολαίου C21A σε 12 συνολικά δρόμους του Δήμου Αραδίππου, δηλαδή σε περιοχή που γειτνιάζει με το νέο στάδιο ΓΣΖ».

Πρόσθεσε ότι «συγκεκριμένα θα διεξάγονται κατασκευαστικές εργασίες για το αποχετευτικό σύστημα σε μέρος των οδών Πενταδακτύλου και Σωτήρας και στις οδούς Αρσινόης, Αγίου Λαζάρου, Πάροδος Αγίου Λαζάρου, Τριών Ιεραρχών, Αγίου Αλεξίου, Αγίου Στεφάνου, Αγίας Αννας, Αγίας Ζώης, Αγίου Ιωακείμ και Αγίου Σάββα. Όσον αφορά τον υπόλοιπο Δήμο Αραδίππου οι κατασκευαστικές εργασίες για το αποχετευτικό σύστημα θα ξεκινήσουν μόλις εξευρεθούν τα σχετικά κονδύλια».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζηχαραλάμπους είπε πως «το συμβόλαιο C21A θα κοστίσει λίγο περισσότερα από τρία εκατομμύρια ευρώ. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2020 αμέσως μόλις ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού και αναμένεται να ολοκληρωθούν περίπου τέλος Απριλίου αρχές Μαϊου» είπε και σημείωσε ότι «πέρσι είχαν σταματήσει οι εργασίες του ΣΑΛ ένα διάστημα που περιλαμβανόταν στο Διάταγμα του Υπουργείου Υγείας για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον στη συγκεκριμένη περιοχή εντοπίζονται αρχαιότητες κάτι που ενδεχομένως να καθυστερήσει την ολοκλήρωση των εργασιών του ΣΑΛ, απάντησε αρνητικά και σημείωσε πως «παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας σέβεται τις οποιεσδήποτε αρχαιότητες φέρνουν στο φως τα συνεργεία του, εντούτοις δεν παύει να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα αφού ο εντοπισμός τους, προϋποθέτει όχι μόνο καθυστέρηση αλλά και αύξηση των κονδυλίων».

Αναφορικά με το συμβόλαιο C12A, που είναι η περιοχή Χρυσοπολίτισσας ο κ. Χατζηχαραλάμπους είπε πως «είναι η περιοχή όπου εδώ και χρόνια εντοπίζονται πολλές αρχαιότητες. Από τις 25 μέχρι και την 31η Ιανουαρίου θα εκτελούνται κατασκευαστικά έργα για το αποχετευτικό σύστημα σε μέρος των οδών Αθανάσιου Καρύδη, Σιττικά Χανούμ, Αγίου Γεωργίου Κοντού και Χαμίτ Μπέη, δηλαδή από τη συμβολή της με την οδό Αντρέα Στρουθίδη μέχρι την συμβολή της με την οδό Αλή Ντεντέ, παρά το Δημαρχείο Λύσης. Ακόμα εργασίες θα γίνονται σε μέρος της οδού Νικοδήμου Μυλωνά από την συμβολή της με την οδό Ευαγόρα Παλληκαρίδη μέχρι την συμβολή της με την οδό Ικάρου».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν αρκετά θέματα και καθυστερήσεις λόγω του εντοπισμού μεγάλου αριθμού αρχαιοτήτων και δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη πότε θα ολοκληρωθεί. Οι εργασίες γίνονται καθημερινά και αναλόγως με τα ευρήματα που εντοπίζονται προσαρμόζονται τα έργα αναλόγως».

Ερωτηθείς για το άλλο μεγάλο συμβόλαιο του ΣΑΛ το S9 που αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα και το αντλιοστάσιο που κατασκευάζεται στη περιοχή Αγίου Ιωάννη, είπε πως «αυτή την εβδομάδα γίνονται εργασίες σε μέρος της οδού Πετράκη Κυπριανού. Ένα μεγάλο μέρος του έργου ολοκληρώνεται αρχές Φεβρουαρίου και θα απομείνουν μόνο τα έργα στην Πετράκη Κυπριανού, ενώ γύρω στο Μάιο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στο ΣΑΛ».

Πηγή: ΚΥΠΕ