Τα μέτρα που ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ – Ενημερώνει σχετικά ο Υπουργός Υγείας (ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)

Κλείδωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από το Υπουργείο Υγείας οι χαλαρώσεις που θα τεθούν προς επικύρωση αύριο από το Υπουργικό Συμβούλιο και στην συνέχεια θα ανακοινωθούν από τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Από την ερχόμενη Δευτέρα στο πλαίσιο των νέων πιο χαλαρών μέτρων αναμένεται το άνοιγμα κουρείων, κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής.

Ανοίγει και πάλι το λιανικό εμπόριο για τα καταστήματα που βρίσκονται σε εμπορικούς δρόμους  και τα οποία δεν κατατάσσονται στην κατηγορία των υπερ-καταστημάτων. Κλειστά θα παραμείνουν επίσης των καταστήματα εντός των mall.  Κλειστά θα παραμείνουν επίσης και τα πολύ μεγάλα καταστήματα εκτός των mall.

ΣΧΟΛΕΙΑ

Δεδομένη η επιστροφή με φυσική παρουσία στις τάξεις των μαθητών των Δημοτικών σχολείων. Αν και οι επιδημιολόγοι είχαν καταθέσει εισήγηση όπως συνεχίσουν με εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση οι μαθητές των υπόλοιπων βαθμίδων, ο Υπουργός Παιδείας στον οποίο βρίσκεται το βάρος της τελικής εισήγησης προς το Υπουργικό, θεωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες πως πρέπει  για πρακτικούς λόγους να επιστρέψουν και οι μαθητές των γυμνασίων.  (Οι λόγοι έχουν να κάνουν με τους γονείς και την επιστροφή στην εργασία τους.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ SMS

Παραμένουν ως έχουν οι απαγορεύσεις στην κυκλοφορία με την διακίνησή να γίνεται με την αποστολή sms στο 8998. Δεν αναμένεται ούτε αύξηση του αριθμού των 2 sms ανά ημέρα.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ

Παραμένει η απαγόρευση παρουσίας σε οικίες ατόμων, πέραν των μόνιμα διαμενόντων σε αυτές.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ

Αν και αρχικά είχε γίνει συζήτηση για να επιτραπεί η παρουσία πιστών σε εκκλησίες με μειωμένο αριθμό,   η τελική απόφαση είναι όπως οι απαγορεύσεις στους εκκλησιασμούς παραμείνουν ως έχουν και οι χαλαρώσεις μετατεθούν για τη δεύτερη φάση.

ΧΩΡΟΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ – ΚΑΦΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Κλειστοί παραμένουν οι χώροι εστίασης και τα καφεστιατόρια.  Οι υπηρεσίες κατ΄οίκον παράδοσης θα συνεχιστούν στην βάση των μέτρων που ισχύουν τώρα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Καμία αλλαγή δεν αναμένεται για την διεξαγωγή πρωταθλημάτων.  Παραμένουν τα μέτρα που υπάρχουν αυτή την στιγμή και επιτρέπουν την διεξαγωγή αγώνων μόνο της πρώτης κατηγορίας χωρίς την παρουσία φιλάθλων.

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ

Κλειστά παραμένουν επίσης τα γυμναστήρια, παρά τη συζήτηση που είχε γίνει για άνοιγμα με περισσότερα μέτρα προστασίας.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων, που εκ των πραγμάτων θα φέρει και επιστροφή πολλών εργαζομένων στις δουλειές τους,  αύριο θα ανακοινωθεί και υποχρεωτική διενέργεια rapid test για όλους όσους θα επιστρέψουν στις εργασίες τους τη Δευτέρα.

Τα test θα έχουν ισχύ για μία εβδομά. Κατά συνέπεια κάποιος εργαζόμενος που κάνει τεστ Τετάρτη ή Πέμπτη θα μπορεί τη Δευτέρα να επιστρέψει στην εργασία του αλλά μετά από μία εβδομάδα από την ημερομηνία διενέργειας θα πρέπει να το επαναλάβει.

Από υποχρεωτικό τεστ θα περάσουν και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που επιστρέφουν.

Σημειώνεται πως για τη διευκόλυνση της διενέργειας των υποχρεωτικών τεστ των εργαζομένων από την Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή θα λειτουργούν παγκύπρια 40 συνεργεία με αποκλειστικά ευθύνη την διενέργεια τεστ για εργαζομένους.

Τετάρτη στις 12:30

Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων θα ανακοινωθούν αύριο Τετάρτη στις 12:30 στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Στη διάσκεψη θα συμμετέχει και ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης.