Τις εισηγήσεις και τις θέσεις της μετέφερε η ΣΕΚ σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Για τον κοινωνικό διάλογο που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα σε μια σειρά από θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους και την κοινωνική πολιτική, ενημέρωσε το Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη η Γενική Γραμματέα της ΣΕΚ σε συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό την Παρασκευή.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, η Γενική Γραμματεία της ΣΕΚ είχε μια ωφέλιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου εξέφρασε ανακούφιση για την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα, ανέφερε ο κ. Μάτσας, εξέφρασαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις θέσεις τους για τα θέματα τα οποία θα πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να εδραιωθεί το κοινωνικό κράτος, το κράτος δικαίου, το κράτος πρόνοιας.

Ο Πρόεδρος, είπε, έχει διαβεβαιωθεί ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος αξιοποιώντας τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων, σε μια σειρά από ζητήματα, όπως είναι το συνταξιοδοτικό, ενισχύοντας και τη δυνατότητα πρόσβασης των χήρων. Πρόσθεσε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη συζήτηση που αφορά στο 12%, το λεγόμενο πέναλτι, έτσι ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη στο σύνολο των επηρεαζόμενων, και την ίδια στιγμή συζητήθηκε η καθολικότητα που θα πρέπει να λάβει η διαχείριση αυτού του ζητήματος.

Συμπληρωματικά, ανέφερε, τέθηκαν εισηγήσεις που παραπέμπουν στον τρόπο διαχείρισης των θεμάτων της ανεργίας και της στήριξης των εργαζομένων και αναβαθμίστηκε ουσιαστικά η δυνατότητα εμπλοκής των κοινωνικών εταίρων στο σύνολο τους, στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, έτσι ώστε να αποτραπούν στο μέλλον ανάλογες εμπλοκές σε θέματα που παραπέμπουν είτε στον προϋπολογισμό ή σε άλλα ζητήματα που αφορούν και επηρεάζουν τους εργαζόμενους και την εν γένει κοινωνική πολιτική.

Πηγή: ΚΥΠΕ