Βρετανικό το αεροδρόμιο Λευκωσίας!

Του Αντώνη Άσσου

Μια άγνωστη πτυχή που αφορά την κολοβωμένη κυπριακή ανεξαρτησία και αφορά το αεροδρόμιο Λευκωσίας ήρθε στο φως μέσα από μια μουσική εκπομπή του ραδιοσταθμού ΑΣΤΡΑ. Συγκεκριμένα στη διάρκεια της εκπομπής, αναφέρθηκε ότι το αδρανοποιημένο από το 1974 αεροδρόμιο, ανήκει στο βρετανικό Υπουργείο Αμυνας.

Την άγνωστη αυτή λεπτομέρεια έφερε στην επιφάνεια ο μουσικός παραγωγός Γιώργος Σεχερλής, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το απόσπασμα των Ηνωμένων Εθνών που βρισκόταν στο αεροδρόμιο αντιστάθηκε στην προσπάθεια  των Τούρκων να το καταλάβουν. Όπως είναι γνωστό στη διάρκεια της εισβολής έγιναν σφοδρές μάχες γύρω από το αεροδρόμιο στις οποίες έλαβαν μέρος και δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, με στόχο να αποτραπεί κατάληψή του από τους Τούρκους.

Ο κ. Σεχερλής είπε ακόμα ότι έχει την πληροφορία ότι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας καταβάλλει στους Βρετανούς ενοίκιο για κάποια υποστατικά που διατηρεί στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Το γεγονός ότι το αεροδρόμιο ανήκει στην… Βασίλισσα Ελισάβετ αναφέρεται και στη Βικιπαίδεια. Σε σχέση με τη δημιουργία και ιστορία του αεροδρομίου Λευκωσίας, αναφέροντα τα εξής:

«Η Λευκωσία ήταν το κύριο αεροδρόμιο της Κύπρου από την αρχική κατασκευή τη δεκαετία του 1930, όπως η Royal Air Force station RAF Λευκωσία μέχρι το 1974. Στην αρχή λειτούργησε κυρίως ως στρατιωτικό αεροδρόμιο, και εξακολουθεί να ανήκει στο Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου το αεροδρόμιο, οι εγκαταστάσεις και ο διάδρομος επεκτάθηκαν από τοπικούς εργολάβους.

Μετά τον πόλεμο εμπορικές υπηρεσίες εισήχθησαν, και από το 1948 η Misrair, η BOAC, η Cyprus Airways και η MEA παρείχαν τακτικές υπηρεσίες. Οι εγκαταστάσεις που προβλεπόντουσαν ήταν περιορισμένες.

Το 1949 το πρώτο κτίριο του τερματικού σταθμού σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και το κόστος ήταν £50.000 και άνοιξε το Μάιο του ίδιου έτους. Το κτίριο επεκτάθηκε. Το κτίριο εκκενώθηκε το 1968 με το άνοιγμα του νέου τερματικού σταθμού. Η Λευκωσία Flying Club και άλλες ιπτάμενες οργανώσεις συνέχιζαν να χρησιμοποιούν το παλιό κτίριο.

Η RAF αποσύρθηκε από το αεροδρόμιο το 1966 λόγω περιορισμένου χώρου, που προήλθε από τη ραγδαία αύξηση πολιτικών αεροσκαφών».