Από σήμερα περισσότερες πτήσεις στο ψευδοκράτος για μεταφορά φοιτητών

Στην πρώτη της απόφαση η νέα «υπουργός συγκοινωνιών και μεταφορών», Ρεσμιγιέ Ερογλου Τσιαναλτάι εξέδωσε οδηγία, ακυρώνοντας την απόφαση της 13ης Φεβρουαρίου για δύο πτήσεις την ημέρα από την Κωνσταντινούπολη προς το ψευδοκράτος για τη μεταφορά φοιτητών.

Η κ. Τσιαναλτάι είπε ότι δεν είναι γνωστό ακόμα πόσοι φοιτητές και πόσες πτήσεις θα έρχονται καθημερινά, αλλά οι Τουρκικές Αερογραμμές, έβαλαν δρομολόγια για το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου από τα Άδανα, την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Τα αεροπλάνα, είπε, θα έρχονται γεμάτα και θα φεύγουν γεμάτα, αφού μετά τους αφιχθέντες φοιτητές, θα μπορούν να φύγουν από το ψευδοκράτος, όσοι θέλουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία.

Οι αφίξεις φοιτητών, συνέχισε, θα γίνουν σε συντονισμό με τα «υπουργείο δημοσιονομικών και υγείας». «Μόλις μας πουν σταματήστε τις πτήσεις, θα το κάνουμε. Λυπάμαι να βλέπω τόσες αντιδράσεις από τον κόσμο και πανικό. Αυτό πρέπει να γίνει για την οικονομία της χώρας. Πιστεύω ότι με κατανόηση και όχι πανικό μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις κακές μέρες», δήλωσε η Ρεσμιγιέ Τσιαναλτάι.

Την απόφαση για άρση των περιορισμών στις πτήσεις είχε επικρίνει και ο πρώην «υπουργός συγκοινωνιών» και νυν «βουλευτής» του Κόμματος του Λαού, Τολγκά Ατακάν, λέγοντας πως η απόφαση για περιορισμούς δεν λήφθηκε «για το κέφι κάποιου» αλλά λόγω της καραντίνας, που είχε επιβληθεί στο ψευδοκράτος και των περιοριστικών μέτρων.

Σημείωσε δε ότι για κάθε φοιτητή η καραντίνα 7 ημερών είναι υποχρεωτική, άρα εάν την ημέρα έρχονται στο ψευδοκράτος 400 φοιτητές με δύο πτήσεις, σημαίνει 2800 άτομα σε καραντίνα την εβδομάδα για 7 ημέρες.

Ο «υπουργός παιδείας», Ολγκούν Αμτζιάογλου δήλωσε ότι σε 21 ημέρες μετέβηκαν στα κατεχόμενα σχεδόν 3000 φοιτητές και αναμένεται να φθάσουν άλλες 17.500 με την προϋπόθεση ότι θα μπουν σε 7ημερη καραντίνα. Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, είπε, θα χρειαστούν 20.500 εμβόλια, αίτημα που έχουν προωθήσει στο «υπουργείο υγείας». Μετά, πρόσθεσε, θα μπορούν να εμβολιαστούν και όσοι χρειάζεται στις άλλες δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης για να επαναλειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία.

Σημειώνεται ότι στα κατεχόμενα η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, δηλαδή αυτή την Παρασκευή.

Πηγή: ΚΥΠΕ