Δεν θα γίνουν ξεναγήσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού

O Σύνδεσμος Ξεναγών Κύπρου ανακοίνωσε πως λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν υπάρχει φέτος η δυνατότητα δωρεάν ξεναγήσεων που προσφέρεται παραδοσιακά κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού, που είναι η 21η Φεβρουαρίου υπό τον τίτλο «Γνωρίστε την Κύπρο».

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, η χρονιά που μας πέρασε ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τους ξεναγούς όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και ανά το παγκόσμιο, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, ενώ δύσκολο αναμένεται να είναι και το 2021.

Στο δελτίο Τύπου προστίθεται ότι οι περιορισμοί που επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η μειωμένη αεροπορική κίνηση και ο γενικότερος φόβος, είχαν και έχουν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση του τουριστικού ρεύματος προς το νησί μας και ως εκ τούτου, όλοι οι επαγγελματίες ξεναγοί επηρεάστηκαν εφόσον δεν εργάστηκαν από την έναρξη της πανδημίας.

Αναφέρεται επίσης πως τα οικονομικά προβλήματα και η ψυχολογική πίεση οδήγησαν αρκετούς ξεναγούς στην αναζήτηση άλλης εργασίας και στις περισσότερες περιπτώσεις στην ανεργία.

Διατυπώνει επίσης τη θέση ότι η στήριξη της επαγγελματικής ομάδας των ξεναγών είναι απαραίτητη και ουσιώδης, ιδιαίτερα για τον τουριστικό τομέα της Κύπρου, καθώς οι ξεναγήσεις από επαγγελματίες ξεναγούς συνδυάζουν ολοκληρωμένη και ποιοτική πληροφόρηση, φροντίδα για την ψυχαγωγία των επισκεπτών, μα πάνω απ’ όλα δημιουργία αξέχαστων εμπειριών και καλεί τους τουριστικούς εταίρους και τους πολίτες να στηρίζουν τον κλάδο και να επιλέγουν επαγγελματίες ξεναγούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ