Διακοπή συζήτησης για τ/κ περιουσίες στον Δήμο Πάφου στην Επιτροπή Προσφύγων

Η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων που συζητούσε τις αποφάσεις της 43ης συνεδρίας της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκοκυπριακών Περιουσιών που αφορούν το Δήμο Πάφου, μετά από ένταση που προκλήθηκε διεκόπη, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κούτρα Κουκουμά στο ΚΥΠΕ.

Σε δηλώσεις της σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι η στάση του Δημάρχου Πάφου είναι προκλητική και «απαράδεκτη στα όρια του εμπαιγμού και της εξαπάτησης η στάση του Υπουργού Εσωτερικών». Αυτά, είπε, «είναι τα συμπεράσματα της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, των αποφάσεων της 43ης Συνεδρίας της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την διαχείριση των Τουρκοκυπριακών Περιουσιών».

Σύμφωνα με την κ. Κουκουμα, «πρώτο, ο Δήμαρχος Πάφου έχει παρέμβει σε τουρκοκυπριακές περιουσίες, κάνοντας συγκεκριμένα έργα χωρίς να έχει την έγκριση του Υπουργείου Εσωτερικών».

Δεύτερο, πρόσθεσε, «στη Συμβουλευτική Επιτροπή η πλειοψηφία των μελών είχε τοποθετηθεί αρνητικά, σε σχέση με το αίτημα του Δήμου Πάφου να πάρει τμήματα από τις τουρκοκυπριακές κατοικίες που είχαν παραχωρηθεί σε εκτοπισμένους». Ο Υπουργός Εσωτερικών, είπε, «ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση του θέματος σε ερχόμενη συνεδρία, αλλά στα πρακτικά -για λόγους που χρήζουν διερεύνησης- δεν καταγράφεται η διαφωνία παρά μόνο η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών να ικανοποιήσει τα θέλω του εκλελεγμένου με τον ΔΗΣΥ Δημάρχου Πάφου».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε επίσης ότι «από όσα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής συμμετείχαν στη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων, δεν υπήρξε ούτε και ένας που να μας ενημέρωσε ότι έδωσε θετική γνώμη για τα αιτήματα του Δημάρχου Πάφου».

Ως ΑΚΕΛ, είπε, «έχουμε ζητήσει όπως σταλεί επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, ώστε να ανασταλεί κάθε απόφαση παραχώρησης τουρκοκυπριακών περιουσιών στο Δήμο Πάφου, να γίνει έλεγχος για την ετοιμασία των πρακτικών της συγκεκριμένης συνεδρίας της Συμβουλευτικής Επιτροπής και να ενημερωθεί η Επιτροπή Προσφύγων για όλες τις τουρκοκυπριακές περιουσίες που παραχωρήθηκαν στον Δήμο Πάφου τα τελευταία 5 χρόνια».

Η Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Ρούλα Γεωργιάδου σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων διαπίστωσε την αγανάκτηση όλων των παρευρισκόμενων για τον τρόπο διαχείρισης των Τουρκοκυπριακών Περιουσιών από τον Κηδεμόνα και συγκεκριμένα για τις περιπτώσεις που αφορούν τον Δήμο Πάφου.

Αφού ανέφερε πως ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος επεμβαίνει με μπουλντόζες στις περιουσίες πριν να λάβει την όποια απόφαση ή έγκριση του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, προσθέτει πως σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή δεν σέβεται τους πρόσφυγες, τους μιλά άσχημα, τους απειλεί.

Η κ. Γεωργιάδου συνεχίζοντας προσθέτει ότι σύμφωνα με περαιτέρω ενημέρωση ο Δήμαρχος Πάφου αποστέλλει προσβλητικές επιστολές προς τον Υπουργό και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής και δηλώνει ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Πάφου για ακόμη μια φορά δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Βουλής και δεν παρευρέθηκε στην Επιτροπή Προσφύγων, επιδεικνύοντας στάση που προσβάλλει την Βουλή των Αντιπροσώπων και κατ’ επέκταση τους θεσμούς.

Το Κίνημα Οικολόγων ο Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων αναφέρεται πως διεφάνη ότι ο Δήμος έχει προχωρήσει αυθαίρετα σε παρεμβάσεις και κατεδαφίσεις στην περιοχή Οσμάν Εφέντη μη αναμένοντας τη ή λήψη απόφασης από τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.

Οι Οικολόγοι αναφέρουν επίσης ότι έχουν ακουστεί καταγγελίες ότι είχε κυκλοφορήσει παραποιημένο πρακτικό συνεδρίασης, στο οποίο παρουσιάζεται η Συμβουλευτική Επιτροπή να υποστηρίζει ομόφωνα την παραχώρηση των συγκεκριμένων αδειών, ενώ τελικά διαφάνηκε ότι η πλειοψηφία της Επιτροπής είχε δηλώσει ακριβώς το αντίθετο.

Στην ανακοίνωση των Οικολόγων αναφέρεται περαιτέρω ότι ο Γιώργος Χαραλάμπους, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής εκ μέρους του Κινήματος, ανέφερε ότι «οι απειλητικές επιστολές που έστειλε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος προς τον Υπουργό Εσωτερικών και η απαξίωση που τις διακατείχε προκάλεσε αγανάκτηση και εισηγηθήκαμε να παγοποιηθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι να εξετάσουμε εις βάθος το θέμα.

Οι Οικολόγοι δηλώνουν ότι παραμένουν σταθεροί στην άποψη πως έχει υπερβεί των εξουσιών του ο Δήμαρχος Πάφου και δεν πρέπει να επιβραβευτεί η παράνομη συμπεριφορά του με την παραχώρηση έγκρισης από μέρους του Κηδεμόνα Τ/κ περιουσιών» και ότι το Κίνημα στέκεται στο πλευρό των επηρεαζόμενων κατοίκων από τις αυθαίρετες και παράνομες παρεμβάσεις του Δημάρχου Πάφου.

Εξάλλου, στις δηλώσεις της η κ. Κουκουμά ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας συζητήθηκε και πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό Εσωτερικών να αναστείλει την επιβολή ενοικίου στους χρήστες επαγγελματικών υποστατικών. Από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας δεν τέθηκαν θέματα αντισυνταγματικότητας, παρά μόνο ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί θέμα πολιτικής απόφασης. Η συζήτηση της πρότασης νόμου μας θα συνεχιστεί, είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ