Δήμαρχος Πάφου: Η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής φοβάται τον αντίλογο και τις αποκαλύψεις

Η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής «φοβάται τον αντίλογο και τις αποκαλύψεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, προσθέτοντας πως το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε να παραστεί στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, κάθε άλλο παρά τυχαίο δεν είναι.

Αντίθετα, σημειώνει, “πρόκειται για μια νέα σκοπιμότητα που έρχεται να προστεθεί στο παιχνίδι μικροπολιτικής και αποπροσανατολισμού που η Επιτροπή παίζει τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να μετατοπίσει τις δικές της διαχρονικές ευθύνες για το πλιάτσικο που έγινε με τις Τ/κ περιουσίες εις βάρος προσφύγων που πραγματικά αδικήθηκαν, αλλά και για να εκμεταλλευτεί ενόψει Εκλογών τη δήθεν δυσαρέσκεια πολύ μικρής μερίδας προσφύγων και να δημιουργήσει, όπως πιστεύει, πολιτικό κόστος σε εμένα μέσα από την στρέβλωση γεγονότων και παραπλανητικές δηλώσεις”.

Λέει ότι ενώ η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά δήλωσε δημόσια ότι θα τον περιμένει μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών για εξηγήσεις στη Βουλή και ότι θα τον υποχρεώσει να παραστεί, «άλλαξε αίφνης ρότα όταν δημόσια αποκάλυψε τον πραγματικό ρόλο της Επιτροπής ως μέρους του προβλήματος και όχι ως παράγοντα επίλυσής του».

Τότε σημείωσε, “οργάνωσε την προεκλογική φιέστα στην Πάφο και αναίρεσε την απόφασή της να με καλέσει στη Βουλή με προφανή στόχο να μην ακουστούν και μαθευτούν οι αλήθειες. Για τον ίδιο λόγο έχω ενημερωθεί γραπτώς ότι δεν υπάρχουν τα στενογραφημένα ή τα ηχογραφημένα πρακτικά της συνεδρίας της Επιτροπής ημερ. 2.2.2021, τα οποία γραπτώς ζήτησα από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Βουλής”.

Όπως εκτιμά ο Δήμαρχος Πάφου, τα πρακτικά δεν υπάρχουν γιατί αν του τα έδιναν θα τα έδινε στη δημοσιότητα και θα έμεναν εκτεθειμένοι, «αφού θα αποκαλύπτονταν τα ψέματα που λέχθηκαν σε αυτή τη συνεδρίαση και τα οποία αναπαρήγαγαν».

Πρόσθεσε πως αυτές οι αλήθειες δεν θα αποσιωπηθούν και δεν θα κουκουλωθούν, σημειώνοντας πως θα ακουστούν και θα αποκαλυφθούν σε διάσκεψη Τύπου που προτίθεται να δώσει σύντομα και στην οποία θα μιλήσει για συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία διασυνδέονται με το «διαχρονικό και πελώριο σκάνδαλο των τ/κ περιουσιών».

Όπως αναφέρει ο κ. Φαίδωνος, θα δώσει για κάθε ένα από αυτά τα άτομα, που όπως λέει δεν υπερβαίνουν τις 10 περιπτώσεις, κάθε λεπτομέρεια και «θα αποκαλυφθεί η αλήθεια και οι παρανομίες πολλών από αυτούς».

Πρόσθεσε, πως στην πόλη της Πάφου ζουν 3.000 περίπου πρόσφυγες και εκατοντάδες από αυτούς έχουν διαχρονικά αδικηθεί βάναυσα ενώ «κάποιοι λίγοι πρόσφυγες και μη πρόσφυγες απολαμβάνουν υπερπρονόμια μέσω των τ/κ περιουσιών». Για όλα αυτά, συνέχισε, κανένας δεν μιλά, σημειώνοντας πως δίνει αγώνα προσωπικό εδώ και 5 χρόνια και έφερε στην επιφάνεια δεκάδες τέτοιες υποθέσεις και σε αρκετές από αυτές τερματίστηκαν τα παράνομα προνόμια.

Ο Δήμαρχος Πάφου χαρακτήρισε αναληθή την δήλωση της κ. Κουκουμά ότι η επίσκεψη των μελών της Επιτροπής στην Πάφο ολοκληρώθηκε δήθεν ομαλά και ότι οι βουλευτές είχαν την ευκαιρία να δουν την κάθε περίπτωση με προσοχή και αντικειμενικότητα.

Οι πάντες συνέχισε, “είδαν με τα μάτια τους ότι η επίσκεψη διακόπηκε, καθώς την ώρα που άρχισα να δείχνω φωτογραφίες για την άθλια κατάσταση που επικρατούσε στο χώρο που ο Δήμος μετέτρεψε σε χώρο στάθμευσης, θυγατέρα δήθεν επηρεαζομένου ατόμου, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με το χώρο για τον οποίο υποτίθεται ότι η Επιτροπή πραγματοποιούσε επιτόπια επίσκεψη για άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, τράβηξε από τα χέρια μου και έσκισε έγγραφα και φωτογραφίες”.

Παρατήρησε δε, πως τα μέλη της Επιτροπής έμειναν «προκλητικά απαθή» στους βαρύτατους χαρακτηρισμούς που εκτόξευε εναντίον του η ίδια και ο πατέρας της, ενώ αναφέρθηκε και σε «απειλές» που διατύπωσε εναντίον του ο πατέρας της.

Ως αποκαλυπτικό της πραγματικής εικόνας ο κ. Φαίδωνος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από τους 3.000 περίπου πρόσφυγες που διαβιούν στην πόλη, μόλις 20 με 30 (10 περιπτώσεις) από αυτούς εμφανίζονται να έχουν παράπονο σε σχέση με τα δεκάδες έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο ιστορικό κέντρο της Πάφου, όπου οι περιουσίες επί το πλείστο είναι τουρκοκυπριακές.

Χαρακτηριστικό αλλά και αποκαλυπτικό του «αντιδημοκρατικού», όπως είπε ο Δήμαρχος Πάφου, τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρθηκε η Επιτροπή, είπε ότι είναι και η αντιμετώπιση της οποίας έτυχε κατά την τελευταία συνεδρία της ο Δημοτικός Γραμματέας Θέμης Φιλιππίδης, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Δήμο Πάφου επειδή, όπως λέει ο κ. Φαίδωνος, ο ίδιος δεν μπορούσε να παρευρεθεί λόγω σοβαρών ειλημμένων υποχρεώσεων, όπως είχε εκ των προτέρων ενημερώσει.

Στην εν λόγω συνεδρία, συνέχισε, η Επιτροπή φρόντισε να δημιουργήσει ατμόσφαιρα «λαϊκού δικαστηρίου», αφού για δύο και πλέον ώρες τα μέλη της και διάφοροι προσκεκλημένοι προέβαιναν σε «προσωπικές επιθέσεις προσβλητικού χαρακτήρα» εναντίον του. Όταν ο Δημοτικός Γραμματέας ανέφερε «μιαν πραγματικότητα που χαλούσε την εικόνα που παραπλανητικά είχε κτίσει η Επιτροπή συλλήβδην τον διέκοψαν και τον προπηλάκισαν ως αρνητή των δικαιωμάτων των προσφύγων», είπε.

Είναι φανερό, συνέχισε, “ότι κάποιοι που έχουν την πολύ βαριά, όπως αποδεικνύεται, ευθύνη του κοινοβουλευτικού ελέγχου προτιμούν αυτό στο οποίο είναι εθισμένοι. Δηλαδή τα μικροπολιτικά παίγνια, τις πελατειακές διαδρομές, τις στημένες συγκεντρώσεις και τον εξοβελισμό του γνήσιου διαλόγου”.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως έστω και με μεγάλο προσωπικό κόστος, θα αντισταθεί στις πρακτικές αυτές που η κοινωνία «άρχισε να αντιλαμβάνεται και, το πιο σημαντικό, να στηλιτεύει».

Πηγή: ΚΥΠΕ