Δημήτρης Λιγνάδης: Το κουβάρι αποκαλύψεων που οδήγησε στη σύλληψη και το βαρύ κατηγορητήριο

Το βράδυ του Σαββάτου συννελήφθη ο Δημήτρης Λιγνάδης με την κατηγορία που τον βαραίνει να είναι ο κατά συρροή βιασμός (με την ποινική δίωξη να είναι κακουργηματικού χαρακτήρα),

Πως φτάσαμε όμως στη σύλληψη και εν συνεχεία στην κράτησή του;

Όλα ξεκίνησαν όταν στις αρχές Φεβρουαρίου ο Νίκος Σ. μέσα από μια συγκλονιστική συνέντευξη εξομολογούνταν τον βιασμό που βίωσε σε ηλικία 19 ετών. Χωρίς να κατονομάζει τον θύτη, ο Νίκος Σ. περιέγραφε με λεπτομέρειες όλα όσα είχε βιώσει στο σπίτι του γνωστού σκηνοθέτη – ηθοποιού.

Η αρχή έγινε και τότε και άλλα αγόρια άρχισαν να μιλάνε, και να αποκαλύπτουν πως και εκείνα είχαν πέσει θύματα. Για μέρες υπήρχαν φήμες που έκαναν λόγο για έναν γνωστό θεατράνθρωπο που ασελγούσε σε ανήλικα. Τα στοιχεία που έρχονταν στο φως έδειχναν ένα πρόσωπο όμως κανείς δε μπορούσε να μιλήσει με σιγουριά για ένα τέτοιο θέμα πριν αυτό φτάσει στη δικαιοσύνη.

Λίγες ημέρες μετά η Έλενα Ακρίτα μέσω μιας ανάρτησής της έκανε λόγο για παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη με τον υπουργό πολιτισμού να το διαψεύδει λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία καταγγελία σε βάρος του και τον ίδιο να ισχυρίζεται πως όλα αυτά είναι συκοφαντίες. Πριν καλά καλά περάσει μια εβδομάδα, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα υποβάλει την παραίτησή του προκειμένου όπως θα δηλώσει, όταν και αν χρειαστεί να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Το φως της δημοσιότητας είδα ακόμη μια καταγγελία, αυτή του Βασίλη Κ. Όπως θα γίνει γνωστό, ο 40χρονος σήμερα Βασίλης είναι ο πρώτος που οδηγήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου στις αρχές και κατέθεσε μήνυση για βιασμό όταν ήταν 15 ετών σε βάρος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου. Ο μηνυτής είχε κάνει λόγο και για άλλα ανήλικα αγόρια που μπαινόβγαιναν στο σπίτι του σκηνοθέτη.  Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος αναζήτησε στοιχεία και μαρτυρίες που να οδηγούν σε «ζωντανό», μη παραγεγραμμένο, δηλαδή, αδίκημα.

Η έρευνα οδηγήθηκε σε έναν μάρτυρα, ο οποίος κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες στον εισαγγελέα και είπε ότι έχει πέσει και αυτός θύμα βιασμού από τον Δημήτρη Λιγνάδη, πριν από 5 με 6 χρόνια. Αυτή η μαρτυρία «έκαψε» τον σκηνοθέτη, μιας και οι εισαγγελικές αρχές είχαν πια στα χέρια τους έναν μάρτυρα που κατήγγειλε βιασμό σε χρόνο μη παραγεγραμμένο. Ενώπιον του ίδιου εισαγγελέα προσήλθε την Παρασκευή, μία γυναίκα, από το πολύ στενό περιβάλλον του σκηνοθέτη μέχρι το 2017. Η γυναίκα αυτή, φέρεται να κατέθεσε ότι η ίδια γνώριζε πως ο Λιγνάδης προσέγγιζε ανηλίκους με σκοπό να τους εκμεταλλευτεί σεξουαλικά. Η ίδια εξήγησε πώς δρούσε ο Λιγνάδης.

Το πρωί της Παρασκευής, στην Εισαγγελία κατατέθηκε πρόσθετη μήνυση (η δεύτερη)εναντίον του σκηνοθέτη από 25χρονο, που δε ζει στην Ελλάδα και κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού όταν ήταν 14 ετών. Στη μήνυσή του έκανε, επίσης, αναφορά και σε άλλους ανήλικους. Ένας εξ αυτών κατέθεσε ως μάρτυρας αργά τη νύχτα της Παρασκευής. Φέρεται να κατέθεσε πως ήταν φίλος με τον 14χρονο και πως όταν ήταν σε ηλικία 16 ετών πήγαν μαζί με άλλους εφήβους στο σπίτι του σκηνοθέτη. Εκείνος, όπως αναφέρεται στην επίμαχη κατάθεση, τους προσέφερε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες (χασίς) και τους είπε να συνευρεθούν ερωτικά, όμως οι ανήλικοι αρνήθηκαν και έφυγαν. Ο μάρτυρας αυτός είπε ότι δεν ήταν μπροστά στον βιασμό του φίλου του, όμως πιστεύει πως συνέβη λόγω της συμπεριφοράς που επέδειξε νωρίτερα ο σκηνοθέτης.

Τι ανέφερε το ένταλμα σύλληψης και ποιες προϋποθέσεις συντρέχουν σε βάρος του

Οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή

Η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων

Ο τρόπος δράσης με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση καθώς και με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης

Η εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του κατηγορουμένου

Η άσκηση βίας, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να οδηγούσε τα θύματά του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας

Η εμμονή και η εγκληματική ροπή για πολλά έτη, που διαφαίνεται.

Η επιλογή προσώπων από ευάλωτες κατηγορίες με παθόντες επί το πλείστον αλλοδαπούς ανήλικους και τέλος

Η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.

Πηγή:tlife.gr