Δήμος Γεροσκήπου: «Ο Υπουργός Εσωτερικών μας έχει στοχοποιήσει»

Tον Υπουργό Εσωτερικών καλεί ο Δήμος Γεροσκήπου “να τερματίσει τη συστηματική στοχοποίηση του Δήμου” και να επικεντρωθεί στον ουσία της μεταρρύθμισης, “από την οποία αρχίσαμε να απομακρυνόμαστε, προφανώς λόγω εμμονών και σκοπιμοτήτων”, όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Τοπική αρχή.

Από την ημέρα που η πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών κατέληξε στον αριθμό των Δήμων που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τ.Α., σημειώνει ο Δ. Γεροσκήπου ο Υπουργός Εσωτερικών δεν έχει σταματήσει να αναφέρεται στην αναγκαιότητα συνένωσης του Δήμου Γεροσκήπου με τον Δήμο Πάφου.

Μάλιστα, προστίθεται, “σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εισήγησή για τη σύστασή δήμου στην ανατολική Πάφο, αποπειράται να πείσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα και να επηρεάσει την κοινή γνώμη, παραθέτοντας αριθμητικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μελέτη του Υπουργείου του και τα οποία τεκμηριωμένα αποδείχθηκαν ότι είναι λανθασμένα με σχετική επιστολή μας στο αρμόδιο υπουργείο πριν από ένα περίπου χρόνο”.

Ο Δήμος Γεροσκήπου σημειώνει πως με κάθε ευκαιρία, ο ΥΠΕΣ δηλώνει ότι η συνένωση της Γεροσκήπου με την Πάφο μειώνει στο μισό το κόστος παροχής υπηρεσιών, προσθέτοντας ωστόσο πως δυστυχώς, ο ΥΠ.ΕΣ. επιμένει να αναφέρεται σε εσφαλμένα στοιχεία της μελέτης.

Επισημαίνει δε, πως παρά την προσπάθεια, η μελέτη δεν κατάφερε να αποκρύψει την επάρκεια του Δήμου Γεροσκήπου να ανταποκριθεί στο σενάριο συνένωσης με κοινότητες της ανατολικής Πάφου. Μάλιστα, ομολογεί ότι το πλεόνασμα του νέου δήμου που θα προκύψει από το σενάριο αυτό θα προσεγγίζει το 1,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (όσο εκτιμά ότι θα είναι και το πλεόνασμα αν η συνένωση γίνει με τον Δήμο Πάφου).

Ο Δήμος Γεροσκήπου αναφέρει ακόμη πως είναι απορίας άξιον γιατί η μελέτη αξιοποιεί κατά το δοκούν κάποια αριθμητικά στοιχεία, ενώ αποκρύβει κάποια άλλα. Και το κυριότερο, στην αξιολόγηση των σεναρίων δε λαμβάνονται υπόψη τα δάνεια των δήμων, οι οφειλές τους στα διάφορα ταμεία και οι οφειλές τους σε τρίτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η μελέτη.

Πάλι από την ίδια τη μελέτη του υπουργείου, καταδεικνύεται ότι η κύρια συνιστώσα του Δήμου Ανατολικής Πάφου, ο Δήμος Γεροσκήπου, αυτός που, κατά τ’ άλλα, θα οδηγήσει σε κατάρρευση την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι όπως αναφέρει, 10ος στα έσοδα στο σύνολο των 30 Δήμων.

Πηγή: ΚΥΠΕ