Εφιάλτης για τη Στέλλα και την Κύπρο

Σε εφιαλτικό σενάριο για τη Στέλλα Κυριακίδου, αλλά και για την Κύπρο, αναφέρεται δημοσίευμα του «Πολίτη». Στη προχτεσινή του (Κυριακής) έκδοση η εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά στην κριτική και τις κατηγορίες που δέχεται στην Ευρώπη η Κυπρία Επίτροπος στο πρόβλημα της εξασφάλισης εμβολίων για τον κορονοϊό και δίνει τις διαστάσεις του θέματος.

Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η προοπτική να παυθεί η κ. Κυριακίδου. Η εφημερίδα επικαλούμενη «έγκυρη πηγή» στη Λευκωσία που μίλησε στον «Πολίτη» αναφέρει ότι  «ενόσω οι πιέσεις αυξάνονται, δεν αποκλείεται να δούμε να μας επιστρέφουν πακέτο πίσω στην Κύπρο την κ. Στέλλα Κυριακίδου».

Πάντως στις κατηγορίες κατά της κ. Κυριακίδου για κακούς χειρισμούς η εφημερίδα παραθέτει όσα «πηγή» στο κυπριακό Υπουργείο Υγείας δήλωσε στον «Πολίτη». Σύμφωνα λοιπόν με την «πηγή»  «όσα λέγονται εναντίον της κ. Κυριακίδου είναι υπερβολές. Σίγουρα θα μπορούσε να γίνει καλύτερος προγραμματισμός για τα εμβόλια, από την άλλη, αν οι κυρίες Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Στέλλα Κυριακίδου δεν έκλειναν την ευρωπαϊκή συμφωνία για τα εμβόλια, ίσως το εμβόλιο να μην ήταν προσιτό στις μικρές χώρες. Θα τακτοποιούνταν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι κι εμείς θα τρέχαμε, όπως τρέχαμε να βρούμε και μάσκες τον περασμένο Μάρτη όταν τις προαγόρασε όλες η Γερμανία».

Όπως είναι γνωστό ιδιαίτερα σκληρή στις επικρίσεις της κατά της Κυπρίας Επιτρόπου, ήταν η γερμανική εφημερίδα  Bild η οποία κατά τον «Πολίτη» υιοθέτησε πλήρως τον ρόλο του κακού μπάτσου. Και εξηγεί: «Εικονογράφησε το σχετικό ρεπορτάζ της κατά της κυρίας Κυριακίδου με μια φωτογραφία της από τον λογαριασμό της στο Instagram, με τα πόδια απλωμένα στο μπαλκονι στις 11 Σεπτεμβρίου του 2020 με ένα ισχυρό υπονοούμενο να αιωρείται: Ότι η Κύπρια επίτροπος δεν έκανε τη δουλειά της για να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαίρως εμβόλια κατά του κορωνοϊού, κάτι το οποίο στην κυπριακή διάλεκτο θα μπορούσε πολύ πιο παραστατικά να αποτυπωθεί μέσω του τίτλου: ‘Η Στέλλα άπλωνε ζάμπα στις Βρυξέλλες’, δηλαδή δεν έκανε τίποτα».

Η Γερμανία, βέβαια, δεν άσκησε κριτική μέσω μόνο μίας εφημερίδας. Η κριτική προέκυψε δίκην ομοβροντίας. Σκληρή κριτική στην ΕΕ για τα εμβόλια άσκησε και ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, φωνές διαμαρτυρίας ακούστηκαν και από τον Γερμανό υπουργό υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος, όπως γράφει ο «Π» είχε εξαρχής αμφιβολίες για την ικανότητα της κ. Στέλλας Κυριακίδου.

«Όταν η λαϊκή Bild θέλει να χτυπήσει κάποιον, το κάνει με βαριοπούλα», αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στο Protagon,gr. Αυτή τη φορά η ευρείας κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα, η οποία εκφράζει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, αν δεν απηχεί κατευθείαν τις σκέψεις παραγόντων του CDU, αποφάσισε να επιτεθεί στην επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, αλλά και στη (Γερμανίδα) πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τους χειρισμούς στο θέμα των εμβολίων κορονοϊού».

Ασυνήθιστη φρασεολογία για τον Σολτς, αλλά δείχνει ότι ο προεκλογικός αγώνας στη Γερμανία ξεκίνησε ήδη, σημειώνει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Γιώργος Παππάς. Με τις πιέσεις κυρίως προς την κατεύθυνση της καγκελαρίου Μέρκελ να εντείνονται σε πρώτη φάση για την επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θα αφήσει χωρίς στήριξη την πρώτη γυναίκα που διορίστηκε πρόεδρος της Κομισιόν. Μήπως, όμως, αν παραταθεί για ακόμα λίγο το θρίλερ των εμβολίων δεν μπορεί να σωθεί η δεύτερη γυναίκα που εμπλέκεται στα θέματα υγείας της ΕΕ; Ήδη η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαρρέει δεξιά -αριστερά στις Βρυξέλλες ότι αναγκάστηκε να αναλάβει το θέμα των εμβολίων διότι η κ. Κυριακίδου δεν φαινόταν ικανή να το  διαχειριστεί.