Ελπίδες ότι θα αγκαλιαστούν τα νέα σχέδια στήριξης της υπαίθρου εκφράζει ο ΥΠΕΣ

Την ελπίδα ότι τα νέα κυβερνητικά σχέδια για στήριξη της στέγασης σε ορεινές και ακριτικές περιοχές θα αγκαλιαστούν, με στόχο την αντιμετώπιση της αστυφιλίας και τη στήριξη της υπαίθρου, εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, επισκέφθηκε την Παρασκευή την περιοχή της Σολέας, εγκαινιάζοντας την ενημέρωση 13 Κοινοτήτων για ενημέρωσή τους για τα νέα κυβερνητικά σχέδια. Όπως είπε, «υπάρχει ενθουσιασμός όσον αφορά τα συγκεκριμένα σχέδια της Κυβέρνησης».

«Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα αγκαλιαστούν αυτά τα σχέδια για να επιτύχουμε τον στόχο, ο οποίος είναι κοινός για όλους μας. Και ο στόχος δεν είναι άλλος από το να επιτύχουμε αντιμετώπιση της αστυφιλίας, δυναμική στήριξη της υπαίθρου και βεβαίως προσέλκυση των νέων ανθρώπων για να μπορέσουμε να ξαναδώσουμε ζωή στην ύπαιθρο μας», τόνισε ο κ. Νουρής.

Είπε ότι «τα όσα έχουμε ακούσει σήμερα στη Σολιά επιβεβαιώνουν απλώς ότι είμαστε προς την ορθή κατεύθυνση. Η Κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει της ορεινές, ακριτικές, αλλά και μειονεκτικές περιοχές».

Συνεχίζοντας, ο ΥΠΕΣ είπε ότι θα αξιολογηθούν στην πορεία οι παρατηρήσεις, που έχουν καταγραφεί για τα συγκεκριμένα σχέδια, προσθέτοντας ότι «στο τέλος της ημέρας το ζητούμενο είναι, με αυτή την ολιστική προσέγγιση των περιοχών αυτών, που αντιμετωπίζουν πολύ συγκεκριμένα προβλήματα, να πετύχουμε ακριβώς αυτό που όλοι θέλουμε: Να δούμε ξανά μίαν ύπαιθρο η οποία θα αναζωογονηθεί».

«Στόχος είναι επίσης και η επαναφορά του κόσμου, ο οποίος την έχει εγκαταλείψει, ξανά πίσω στις δικές του πατρογονικές του εστίες», συμπλήρωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Από την πλευρά του, ο Ξενάκης Ξενοφώντος, Πρόεδρος του Συμπλέγματος Κοινοτήτων Σολέας, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό, αλλά και την Κυβέρνηση, που έχει εξαγγείλει το Σχέδιο Αναζωογόνησης των Ορεινών Κοινοτήτων, είπε ότι «είναι ένα σχέδιο το οποίο περιμέναμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Το σχέδιο, ανέφερε, «θα τονώσει και θα συγκρατήσει την αποψίλωση, την οποία δεχόμαστε διαχρονικά οι ορεινές Κοινότητες». «Τόσο το σχέδιο όσο και τα επιδόματα, για τα οποία μας έχουν ενημερώσει, θα προσφέρουν στην περιοχή μας μια άλλη ζωή», κατέληξε.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης, είπε ότι ήταν μια πρώτη ενημέρωση για τα Στεγαστικά Σχέδια και τα επιδόματα. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι μια κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση, η οποία θα βοηθήσει τις Κοινότητες της ορεινής περιοχής και τις απομακρυσμένες, ούτως ώστε να παραμείνουν νεαρά ζευγάρια, που τα έχει ανάγκη ο τόπος εδώ στην περιοχή, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανές αυτές τις Κοινότητες», ανάφερε ο κ. Κιτρομηλίδης. Υπογράμμισε ότι είναι σχέδια, τα οποία θα βοηθήσουν στο να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους κάποια νεαρά ζευγάρια.

Εξάλλου, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Κώστας Χαμπιαούρης, συνεχάρη τον Υπουργό Εσωτερικών για την εξαγγελία των Στεγαστικών Σχεδίων και επιδομάτων.

«Πρόκειται για σχέδια, τα οποία συνάδουν με την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, που έχει εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο το 2019», είπε και πρόσθεσε ότι είναι μέσα στις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, που περνάει η πατρίδα μας, λόγω της πανδημίας και άλλων καταστάσεων, δεν γίνονται εκπτώσεις», τόνισε ο Επίτροπος. «Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι και προχωρούμε για μια βιώσιμη ανάπτυξη στις ορεινές μας Κοινότητες», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ