Εντός της ημέρας απάντηση ΥΠΕΣ στον Γεν.Εισαγγελέα για τις ενέργειες του σε σχέση με τα διατηρητέα

Εντός της ημέρας το Υπουργείο Εσωτερικών θα απαντήσει στην επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Γιώργου Σαββίδη, για τις ενέργειες που θα ακολουθήσει, σε σχέση με την κατεδάφιση διατηρητέων υποστατικών στην Παλιά Λευκωσία, ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Γενικός Εισαγγελέας απέστειλε επιστολή σε σχέση με το θέμα προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, και τον Δήμαρχο Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη ζητώντας τους όπως τύχει ενημέρωσης για τα γεγονότα της συγκεκριμένης υπόθεσης, καθώς και τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ από έγκυρη πηγή του Υπουργείου Εσωτερικών το αρμόδιο Υπουργείο έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Δήμο Λευκωσίας, που είναι η αρμόδια Αρχή για το θέμα, ενώ υπήρξαν διαβεβαιώσεις από πλευράς του για παροχή εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσίας μέσω του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεων και του Κλάδου Διατήρησης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ΥΠΕΣ απαντά σήμερα και στην επιστολή του Γενικού Εισαγγελέας, στην οποία θα ενημερώνει για τις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί και την επικοινωνία που είχε με τον Δήμο Λευκωσίας.

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε επίσης με το γραφείο το Γενικού Εισαγγελέα και όπως πληροφορείται ο κ. Σαββίδης αναμένει τις απαντήσεις, ώστε να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες του.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γενικός Εισαγγελέας μόλις λάβει τις απαντήσεις θα μελετήσει τα στοιχεία που θα του δοθούν και θα αποφασίσει κατά πόσο προκύπτουν αδικήματα ή όχι.

Εξάλλου, ο Δήμος Λευκωσίας ανακοίνωσε χθες ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή με απαντητική επιστολή της προς τη Δημοτική Μηχανικό του Δήμου δηλώνει την πρόθεσή της να επαναφέρει τις οικοδομές στην προτέρα τους κατάσταση.

Το θέμα συζητήθηκε στην Υπηρεσία του Δήμου και στην Πολεοδομική Επιτροπή του Δήμου, ενώ έχει σταλεί, επίσης, επιστολή στον Υπεύθυνο των Τεχνικών Υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής, στην οποία περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ημερομηνίες ενεργειών, για την αποκατάσταση των οικοδομών.

Ο Δήμος Λευκωσίας πάντως μελετά όλες τις διαθέσιμες επιλογές, συμπεριλαμβανομένων και των νομικών, οι οποίες θα τεθούν στα αρμόδια του όργανα, για λήψη αποφάσεων.

Σημειώνεται ότι το θέμα θα συζητηθεί αύριο στην συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ