Επαφές Ράαμπ στη Λευκωσία σήμερα – Συνάντηση με Χριστοδουλίδη

Κυπριακό και διμερείς σχέσεις θα απασχολήσουν σήμερα το μεσημέρι την συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.

Στις 10.00 το πρωί ο Βρετανός ΥΠΕΞ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Οι συνομιλίες των δύο ΥΠΕΞ θα ξεκινήσουν γύρω στις 12.00 με κατ’ ιδίαν συνάντηση Χριστοδουλίδη – Ράαμπ και θα ακολουθήσουν διευρυμένες με τις αντιπροσωπείες και στις 13.00 οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε δηλώσεις.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι Χριστοδουλίδης και Ράαμπ θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, υπό το φως της εν εξελίξει πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, που στοχεύει στην επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Θα ανασκοπήσουν επίσης το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή τους, δίνοντας έμφαση, ανάμεσα σε άλλα, σε θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων των πολιτών στη μετά το Brexit εποχή, στη διαχείριση της πανδημίας, στη διασφάλιση της αεροπορικής συνδεσιμότητας και στην ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού.

Ανακοίνωση της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας σημείωσε ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Βρετανού ΥΠΕΞ στο νησί από το 2016 και ο κ. Ράαμπ “αναμένεται να επαναβεβαιώσει την πλήρη υποστήριξη του ΗΒ στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη διαίρεση του νησιού, αλλά και την αφοσίωση του Λονδίνου στις διμερείς σχέσεις κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη”.

Θα επισκεφτεί επίσης Βρετανούς στρατιωτικούς που υπηρετούν στην ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) στη βάση τους στο ξενοδοχείο Ledra Palace και θα έχει συνάντηση με την επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για να συζητήσει τις επικείμενες συνομιλίες.

Ο κ. Ράαμπ στις 15.00 θα συναντηθεί στα κατεχόμενα και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, για να τονίσει την δέσμευση του ΗΒ στις διαπραγματευτικές προσπάθειες των ηγετών για λύση του Κυπριακού, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ