Επιμένει στα δύο κράτη η Τουρκοκυπριακή πλευρά – Τι δηλώνουν ΑΚΕΛ και Προεδρικό για την άτυπη πενταμερή

Με παντιέρα όχι μόνο τα σχετικά ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας, αλλά και την ξεκάθαρη τοποθέτηση της ευρωπαϊκής ένωσης ότι δεν αποδέχεται τη λύση των δύο κρατών, θα προσέλθει στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Με τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη να αναφέρει πως

«Αυτό είναι το δεδομένο με το οποίο θα πορευθούμε στην άτυπη συνάντηση που έχει συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών γα τα τέλη Απριλίου. Είναι σημαντικό να υπάρχει συμμετοχή της ευρωπαϊκής ένωσης, είναι σημαντικό ότι η ε.ε έχει ήδη ζητήσει να είναι παρούσα στην άτυπη συνάντηση και σε ενδεχόμενη νέα διαπραγματευτική διαδικασία.»

Το επίπεδο εκπροσώπησης στη Γενεύη αναμένεται να ξεκαθαριστεί κατά την επίσημη επίσκεψη του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, στη Λευκωσία την ερχόμενη Παρασκευή.
Τρεις μέρες αργότερα, η προσωπική απεσταλμένη του Αντώνιο Γκουτέρες, θα εγκαινιάσει νέο γύρο επαφών με τους ηγέτες των δύο πλευρών, αλλά και ξεχωριστά με τους διαπραγματευτές τους στο πλαίσιο προετοιμασίας της συνάντησης. Ειδικά με τους διαπραγματευτές, η Τζέιν Χολ Λουτ, πέραν  της προετοιμασίας και κάποιων οργανωτικών διευθετήσεων, θα επιχειρήσει να αναζητήσει κοινό έδαφος για τελικό προϊόν της συνάντησης της Γενεύης. Δηλαδή, το λεκτικό που θα ακολουθήσει της άτυπης πενταμερούς, με απώτερο στόχο να ανάψει το πράσινο φως για έναρξη εργασιών προς επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Κάτι, που όπως ανέφερε στο Omega καλά ενημερωμένη πηγή, θα γίνει όταν υπάρξει νέα διάσκεψη για την Κύπρο, αντίστοιχη με το Κραν Μοντανά, και όχι στο μοντέλο του παρελθόντος, με συναντήσεις δηλαδή των δύο πλευρών στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.
Στα κατεχόμενα, πάντως, επιμένουν να κτίζουν τη γραμμή τους για τα δύο κράτη.

Είναι ξεκάθαρο ότι το Κυπριακό, το οποίο συζητείται για περισσότερα από 50 χρόνια, μπορεί να λυθεί μόνο με την αποδοχή των σημερινών πραγματικοτήτων, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς στάτους των δύο κρατών. Η επιβεβαίωση αυτών κατά την άτυπη 5+1 συνάντηση, θα δημιουργήσει το κοινό έδαφος για έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων, αναφέρει ο τ/κ διαπραγματευτής Εργκυν Ολγκιουν.

ΟΙ  ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΜΑΣ

Με δεδομένη πλέον τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς, και τη νέα αποστολή Λουτ, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ στέλνει το μήνυμα πως έχει τεράστια σημασία το πώς θα συμπεριφερθεί η πλευρά μας, ώστε να υποχρεώσει Άγκυρα και τουρκοκυπριακή πλευρά να επιστρέψει στη συμφωνημένη βάση λύσης.

«Εμείς είχαμε υποβάλει από τις 8 του Δεκέμβρη ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς θα μπορούσε να πετύχει κάτι τέτοιο. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν εισακουστήκαμε. Αναμένουμε να δούμε τι θα πράξει ο κ. Αναστασιάδης, διότι αντιλαμβάνεστε εκείνος διαχειρίζεται το Κυπριακό. Δεν σας κρύβω ότι εμείς ανησυχούμε πάρα πολύ για όλα όσα συζητιούνται τις τελευταίες μέρες.»

Για τις τουρκικές θέσεις δεν ευθύνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά, απαντά το προεδρικό, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα του προέδρου Αναστασιάδη για ουσιαστική εμπλοκή, στη βάση των διαχρονικών θέσεων της ελληνιοκυπριακής πλευράς.

«Έχει εκφράσει και έχει μεταφέρει επίσης το τελευταίο διάστημα την αποφασιστικότητα του και την ισχυρή πολιτική του βούληση να συμμετάσχει στην άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο που έχει συγκαλέσει ο Γ.Γ των Η.Ε, συμβάλλοντας εποικοδομητικά σε συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών.
Ως εκ τούτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί όλα τα κόμματα και τις ηγεσίες τους στη μέγιστη δυνατή ενότητα για να επιτευχθεί ο διαχρονικός στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς.»