ΕΤΕΚ και ΔΗΚΟ συμφωνούν πως δεν μπορεί να συνεχιστεί το καθεστώς των 26 αδειοδοτικών αρχών

Στη θέση πως στην Κύπρο δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο το καθεστώς των 26 διάσπαρτων αδειοδοτικών αρχών, συμφώνησαν ΔΗΚΟ και ΕΤΕΚ, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν οι δύο πλευρές την περασμένη Τρίτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΤΕΚ, βασικό θέμα συζήτησης της τηλεδιάσκεψης ήταν η αναγκαιότητα άμεσης δημιουργίας ενιαίων επαρχιακών αρχών αδειοδότησης, ελέγχου της ανάπτυξης και εκσυγχρονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών ήταν για το ΔΗΚΟ ο πρόεδρός του Νικόλας Παπαδόπουλος και για το ΕΤΕΚ ο πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Κωνσταντή.

Από την πλευρά του ΕΤΕΚ κατατέθηκαν επιστημονικά εμπεριστατωμένες εισηγήσεις για βελτίωση της κατάστασης με τις αδειοδοτικές αρχές, μεταξύ των οποίων η θέση ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν μόνο πέντε αρχές αδειοδότησης της ανάπτυξης ώστε να επέλθει ομοιομορφία στις αποφάσεις όπως, επίσης, γρήγορη και ποιοτική εξυπηρέτηση του κοινού και των μελετητών.

Το ΕΤΕΚ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι τοπικές αρχές πρέπει να αφοσιωθούν εξολοκλήρου στο να βρίσκονται στο πλευρό των δημοτών τους, στις γειτονιές και όχι κλεισμένες στα γραφεία για επίλυση καθημερινών προβλημάτων, συντήρηση υποδομών, παλιών οικοδομών και σχεδιασμό έργων σε επίπεδο γειτονίας.

Στη τηλεδιάσκεψη το ΕΤΕΚ έθεσε και άλλα θέματα όπως είναι η υφιστάμενη αντιπαραγωγική υποχρέωση διπλής αδειοδότησης των ηλεκτρολόγων μηχανικών από το ΕΤΕΚ και το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών για να ασκήσουν επάγγελμα, η εισήγηση του ΕΤΕΚ για εισαγωγή ρυθμίσεων για τακτική επιθεώρηση οικοδομών και η υποχρεωτική επίβλεψη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Όπως ανέφερε σε δήλωση του ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, «η μείωση των αδειοδοτικών αρχών πρέπει να υλοποιηθεί με την τρέχουσα προσπάθεια για νέα πολιτική αδειοδότησης και τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, διότι αν χαθεί αυτή η ευκαιρία τότε οτιδήποτε άλλο σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αδειοδότησης και ελέγχου της ανάπτυξης θα είναι ημιτελές».

Πηγή: ΚΥΠΕ