Γ. Ομήρου: Ζητά διάβημα Προέδρου Δημοκρατίας προς ΓΓ ΟΗΕ για πενταμερή

Είναι «ηλίου φαεινότερον» ότι τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο και η ελληνική κυπριακή πλευρά καθίστανται «αντικείμενο εμπαιγμού», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου σχετικά με την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό.

«Καθήκον του Προέδρου της Δημοκρατίας να αντιδράσει. Με αυστηρό διάβημα προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Ότι δεν είναι δυνατόν η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ να εργαλειοποιείται από την τουρκική πλευρά και να πλήττει καίρια την αντικειμενικότητα και αμεροληψία της. Περαιτέρω ανοχή θα ισοδυναμεί με συνενοχή σε παγίδευση τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παρά τις διαφωνίες, επιφυλάξεις και ανησυχίες, που δικαίως διατυπώνονται για την άτυπη πενταμερή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να ανταποκριθεί θετικά σε πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αναφέρει ο κ. Ομήρου και συμπληρώνει ότι «η ασαφής ημερήσια διάταξη, η μη διευκρινισμένη μορφή λύσης που θα συζητηθεί και η απουσία ρητής συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας επιτείνουν τις ανησυχίες».

«Πέραν όλων αυτών είναι προφανές ότι η ημερομηνία σύγκλησης της πενταμερούς αποτελεί αντικείμενο δόλιων υπολογισμών και σκοπιμοτήτων από τουρκικής πλευράς. Με στόχο τη μετάθεση του χρόνου πραγματοποίησης της προκειμένου να αποφύγει τις οποιεσδήποτε καταδίκες ή κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ομήρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ