Η Λευκωσία μετατρέπεται στην πρώτη «έξυπνη πόλη» της Κύπρου

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας (ΕΒΕΛ) εκφράζει την ικανοποίησή του για την έναρξη υλοποίησης του έργου που εντάσσει την πρωτεύουσα της Κύπρου δυναμικά στο δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού και της έξυπνης, βιώσιμης ανάπτυξης.

Με ολοκληρωμένο, μακρόπνοο και υψηλών διεθνών προδιαγραφών σχεδιασμό, αναφέρει σε ανακοίνωση του, το έργο μετατρέπει τη Λευκωσία στην πρώτη «έξυπνη πόλη» της Κύπρου και την καθιστά πρωτοπόρο στην ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, εναρμονίζοντας την με το διαρκώς αναπτυσσόμενο οικοσύστημα παραγωγής καινοτομίας της πόλης.

Το έργο, σημειώνει, συμβάλλει οριζόντια σε πολλούς τομείς με καθοριστικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης, ενισχύει τη λειτουργικότητα και διαχείριση της, ενώ αναβαθμίζει τις παρεχόμενες διευκολύνσεις προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και γενικότερα την ποιότητας ζωής των πολιτών.

Όπως αναφέρεται, η διάρκειά του έργου θα είναι 36 μήνες και θα συγχρηματοδοτηθεί από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Δήμο Λευκωσίας. Το συγκεκριμένο έργο αποσκοπεί στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την ορθολογική χρήση φυσικών και άλλων πόρων, καθώς και την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών.

Το έργο που θα υλοποιήσουν οι εταιρείες Logicom Solutions και Cyta για λογαριασμό του Δήμου Λευκωσίας, αναμένεται να εκσυγχρονίσει την ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες υποδομές και συστήματα έξυπνης πόλης θα είναι διαθέσιμα εντός του 2021.

Μεταξύ άλλων, το έργο θα περιλαμβάνει εγκατάσταση ασύρματου δικτύου του Δήμου Λευκωσίας, σύστημα ηλεκτρονικών ανακοινώσεων δικτύου και εγκατάσταση έξυπνου φωτισμού. Παράλληλα, σημαντικές είναι και οι δράσεις που αφορούν στο σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων (σκόνης, θερμοκρασίας και ποιότητας αέρα), το σύστημα παρακολούθησης πλήρωσης κάδων απορριμμάτων (smart waste), η δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος βιώσιμης κινητικότητας (smart urban mobility) και η έξυπνη διαχείριση και ενημέρωση για την εύρεση χώρων στάθμευσης (smart parking).

Το ΕΒΕ Λευκωσίας πιστεύει ότι η επένδυση στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι αναγκαία για την αξιοποίηση των μοναδικών δυνατοτήτων που διαθέτει το επιχειρηματικό, επιστημονικό και ευρύτερο ανθρώπινο δυναμικό της πρωτεύουσας. Χαιρετίζει την έναρξη του έργου έξυπνης πόλης της Λευκωσίας το οποίο θα τονώσει και θα αναδείξει την πρωτεύουσα ως ανταγωνιστικό κέντρο επιχειρηματικότητας, επενδύσεων και υπηρεσιών, με τον πολίτη, τον επιχειρηματία αλλά και το περιβάλλον στο επίκεντρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ