Ικανοποίηση Προέδρου για απόφαση ΕΔΔ για το δημοσιογράφο Α.Παράσχο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας (ΕΔΔ), που έκρινε ότι το άρθρο του δημοσιογράφου, Ανδρέα Παράσχου, με τίτλο «Μας πήρε ο δαίμονας» και που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή», στις 10 Ιανουαρίου 2021, παραβιάζει κατάφωρα τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για μη δημοσίευση ανακριβών παραπλανητικών, φανταστικών ή διαστρεβλωτικών της αλήθειας ειδήσεων, πληροφοριών ή σχολίων.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει πως ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχος θα ακολουθήσει τη σύσταση της ΕΔΔ, αλλά και τις πρόνοιες του Καταστατικού της Επιτροπής, που σαφώς αναφέρει ότι σε περίπτωση που παραβιαστεί ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, θα πρέπει αυτός που τον παραβίασε να προχωρήσει σε άμεση διόρθωση ή απολογία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει, επίσης, πως οποιοιδήποτε αξιοποίησαν τις ψευδείς και φανταστικές πληροφορίες που κατέγραψε στο άρθρο του ο κ. Παράσχος, θα επανορθώσουν δημοσίως.

Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί διασυρμό της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας του μέσω παραπλανητικών, φανταστικών και ψευδών δημοσιευμάτων και δεν αποποιείται του δικαιώματος του να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Επισυνάπτεται αυτούσια η απόφαση της ΕΔΔ.

Στο μεταξύ, στην ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατίας, επισυνάπτει και την ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, ημερομηνίας 14/1/2021, με την οποία εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία της για τη θλιβερή κατάληξη που είχε αρθρογραφικό συμβάν με τον μέχρι πρότινος Διευθυντή Σύνταξης της «Καθημερινής» Κύπρου, μέλος της ΕΣΚ, Ανδρέα Παράσχο.

«Πρόκειται καταφανώς για υπόθεση συρρίκνωσης της ελευθεροτυπίας και εξαναγκασμού δημοσιογράφου σε υποβολή παραίτησης», αναφέρει.

Όπως σημειώνει «οι εκδότες-εργοδότες του Α. Παράσχου προέβησαν, ως μη όφειλαν, σε απολογία δια επιστολής, εκ μέρους και ερήμην του» προσθέτοντας πως «η μοναδική επιλογή που απέμενε στον μέχρι χθες Διευθυντή της «Κ» ήταν η υποβολή παραίτηση, όπως και έπραξε διαφυλάσσοντας την επαγγελματική του αξιοπρέπεια, κύρος και επάρκεια».

Σημειώνει ακόμα ότι «το όλο συμβάν τραυματίζει ιδιαίτερα την ελευθερία έκφρασης και την ελευθεροτυπία στον τόπο μας και αφήνει ανεξίτηλα αρνητικό στίγμα στη δημοσιογραφία της πατρίδας μας, στον πλουραλισμό των απόψεων και στη δεοντολογία εκφοράς του δημόσιου λόγου».

«Το όλο συμβάν είναι θλιβερό, ανησυχητικό και επικίνδυνο. Αφήνει δε εκτεθειμένους όχι μόνο τους εκδότες-εργοδότες της «Κ» αλλά και τους κρατούντες και συγκεκριμένα το προεδρικό περιβάλλον. Ο υπερβάλλον ζήλος είναι μονίμως κακός σύμβουλος για όλους.

Ο ρόλος του δημοσιογράφου δεν είναι να θωπεύει τις εξουσίες, αλλά να τις ελέγχει, να τις ψέγει, να τις κρίνει και επικρίνει εκ μέρους της κοινής γνώμης. Όταν η κοινή γνώμη βοά για τα ζητήματα της διαφθοράς που ταλανίζουν τον τόπο μας, όταν διεθνή ΜΜΕ επικρίνουν αυστηρά την κατάσταση επί του όλου θέματος στο κράτος μας, οι Κύπριοι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να σιωπούν. Διότι και οι δημοσιογράφοι κρίνονται, δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο», συμπληρώνει.

Πηγή: ΚΥΠΕ