Καραγιάννης: Χαλάρωση ναι, όχι όμως καρναβάλια – Συνεχείς αξιολογήσεις

Καθοριστική για τα μέτρα που θα ισχύουν από την 1η Μαρτίου είναι η ερχόμενη εβδομάδα. Τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής των επιδημιολόγων μεταβαίνουν την Τετάρτη στο Προεδρικό όπου αρχικά θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακολούθως θα ενημερώσουν και τους αρχηγούς των κομμάτων για την εξέλιξη της πανδημίας στην Κύπρο.

«Η επιδημιολογική εικόνα αυτή τη στιγμή είναι τέτοια που μας λέει ότι ναι μπορούν να γίνουν κάποιες χαλαρώσεις», δήλωσε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Πέτρος Καραγιάννης.

Επι τάπητος θα τεθούν όλες οι πιθανές χαλαρώσεις. Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τους χώρους εστίασης μετά και την δήλωση του υπουργού υγείας ότι αναμένεται να ανοίξει στο πρώτο δεκαπενθήμερο Μαρτίου. Ωστόσο υπάρχει ανησυχία λόγω της περιόδου του καρναβαλιού, με τους επιδημιολόγους να συστήνουν σταδιακή επαναλειτουργία κάτω από πολύ αυστηρά πρωτόκολλα και χωρίς μουσική.

«Όσον αφορά γιορτές για το καρναβάλι κλπ πρέπει να το ξεχάσουμε αυτό διότι καρναβάλι δεν πρόκειται να γίνει, αλλά θα μπορούσαν οι χώροι εστίασης να ανοίξουν καθαρά για εστίαση τίποτα άλλο», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Μετά και την επαναλειτουργία της εστίασης αναμένεται να διαφοροποιηθεί και η ώρα απαγόρευση κυκλοφορίας, ωστόσο οι περιορισμοί στις διακινήσεις με την αποστολή sms  φαίνεται να παραμένουν.

Σειρά στις χαλαρώσεις παίρνουν και τα σχολεία με τον καθηγητή Πέτρο Καραγιάννη να τάσσεται υπέρ της σταδιακής επιστροφής των μαθητών. Την τελική απόφαση θα λάβει το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επιστροφή των μαθητών της Α και Β` Λυκείου ενώ οι μαθητές των γυμνασίων αναμένεται να επιστρέψουν περί τα μέσα Μαρτίου.

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

 

1 Μαρτίου : Επιστροφή μαθητών Α` και Β` Λυκείου

 

16 Μαρτίου: Επιστροφή μαθητών Γυμνασίου

 

Ο κύριος Καραγιάννης τονίζει την ανάγκη συμμόρφωσης με τα μέτρα και πιστής εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων προκειμένου να αποφύγουμε ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.

«Αλλά θεωρώ ότι  με τους ρυθμούς  της εμβολιαστικής κάλυψης με την οποία προχωρεί το υπουργείο υγείας θεωρώ ότι ίσως θα είμαστε σε θέση να αποφύγουμε κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Οι τελικές αποφάσεις για τις χαλαρώσεις των μέτρων θα ληφθούν από την κυβέρνηση και αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη, μετά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου.

omega