Καραγιάννης: Η εξήγηση για τα αυξημένα κρούσματα της Λεμεσού

Για το πλάνο των χαλαρώσεων αλλά και τις εισηγήσεις που αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης που θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος με τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας κλήθηκε να απαντήσει ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο.

Μεταξύ άλλων ο κ. Καραγιάννης μίλησε και για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφει η επαρχία Λεμεσού τις τελευταίες μέρες, γεγονός που ανησυχεί τους αρμόδιους φορείς.

Συγκεκριμένα για τα μέτρα τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Αν μας ζητηθεί σήμερα θα εξηγήσουμε το σκεπτικό πίσω από κάθε εισήγηση. Θα δώσουμε και εναλλακτικά σενάρια. Το θέμα της ψυχικής ανάτασης του κόσμου θα παίξει σημαντικό ρόλο εάν εισακουστούμε. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τη ψυχαγωγία του κόσμου θα το συζητήσουμε. Από εκεί και πέρα εάν υιοθετηθεί εξαρτάται από το Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης.

Όσον αφορά την επαρχία Λεμεσού σημείωσε: « Φαίνεται από την ομάδα ιχνηλάτησης και από τα αποτελέσματα που έχουν δοθεί ότι οι μεταδόσεις είναι ενδοοικογενειακές φαίνεται ότι κάποιοι, ίσως λόγω του στενού χώρου που έχουν δεν μπορούν να απομονωθούν επαρκώς με αποτέλεσμα να μεταδίδεται ο ιός και στα άλλα άτομα της οικογένειας.. Και αυτό ίσως να οφείλεται και στο γεγονός ότι είμαστε κλειστοί στα σπίτια λόγω και του ψύχους. Επίσης φαίνεται και από το γεγονός ότι 2 μέχρι 3 άτομα στην οικογένεια μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία. Επίσης στο εργασιακό περιβάλλον και σε εταιρείες οι οποίες δεν εξυπηρετούν κατ’ επέκταση πελάτες. Ίσως να μην τηρούν τα πρωτόκολλα στα διαλλείματα με αποτέλεσμα να υπάρχει μετάδοση».

Στους ισχυρισμούς ότι είναι υψηλός ο αριθμός των rapid test με αποτέλεσμα να υπάρχει ψηλό ποσοστό ανέφερε: «Μα αυτοί οι άνθρωποι τελοσπάντων δεν καταλαβαίνουν, δεν ξέρουν να διαβάσουν τους πίνακες πόσα test γίνονται στην κάθε επαρχία και μας λεν αυτές τις ανοησίες ; Ή προσπαθούν να μας ταΐσουν κουτόχορτο τέλοσπαντων;».