Κορωνοϊός: Νέα μετάλλαξη του ιού ανακαλύφθηκε στη Φινλανδία

Μία ακόμη νέα και «μοναδική» μεταλλαγμένη παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία φέρεται να διαθέτει ομοιότητες με τη βρετανική και την νοτιοαφρικανική παραλλαγή, ανακάλυψαν οι ερευνητές στη νότια Φινλανδία.

Εργαστήριο που εδρεύει στο Ελσίνκι ανέφερε πως, η παραλλαγή που ονομάστηκε Fin-796H «εντοπίστηκε σε ασθενή την προηγούμενη εβδομάδα και, κατά συνέπεια, δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με τη μεταδοτικότητα και την αντίστασή της στα υπάρχοντα εμβόλια».

Σύμφωνα με τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK, το προηγούμενο 24ωρο έχουν καταγραφεί 12 κρούσματα της νέας μετάλλαξης, ωστόσο θεωρείται απίθανό να «γεννήθηκε» στη Φινλανδία, καθώς τα ποσοστά μεταδοτικότητας του ιού στη χώρα είναι πολύ χαμηλά.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν είναι πιο μεταδοτική, αλλά μπορεί να είναι. Υπάρχουν αλλαγές στον ιό που μπορεί να επηρεάζουν τη μολυσματικότητα» δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Λάιν Βολντ μιλώντας στο NRK.

Το εργαστήριο που «ανακάλυψε» τη νέα μετάλλαξη, τη θεωρεί «σημαντική και μοναδική», καθώς ενδέχεται να μην είναι ανιχνεύσιμη από τα τεστ PCR, που αναζητούν συγκεκριμένες γενετικές αλληλουχίες στο RNA του ιού.

Μέχρι πρότινος, είχαν αναφερθεί 450 κρούσματα μεταλλάξεων στη Φινλανδία. Από αυτά, 422 αφορούσαν στη βρετανική παραλλαγή, 22 στη νοτιοαφρικανική, ενώ μια περίπτωση αφορούσε τη βραζιλιάνικη.

Πηγή: protothema