Κρέμονται από μια κλωστή οι χαλαρώσεις – Κτύπησαν καμπανάκι τα κρούσματα των τελευταίων ημερών

Καμπανάκι σήμανε δύο μόλις εικοσιτετράωρα πριν από τις νέες χαλαρώσεις λόγω της εκτόξευσης κρουσμάτων κορωνοϊού. Ακόμα και οι ειδικοί οι οποίοι προϊδέαζαν και μιλούσαν για αύξηση των περιστατικών, δήλωσαν έκπληκτοι από τα αποτελέσματα των τελευταίων ωρών.

Με το μέλος της  επιδημιολογικής ομάδας Πέτρο Καραγιάννη να δηλώνει πως:

«Αναμέναμε ότι θα υπάρξει έξαρση αλλά μας εκπλήσσει η απότομη αύξηση. Φυσικά διενεργήθηκαν πάνω από 43 χιλιάδες εξετάσεις, ένα ρεκόρ εξετάσεων»

Χωρίς μάλιστα να χαϊδεύουν τα αυτιά προειδοποίησαν ότι μπορεί να έπονται οι χαλαρώσεις αυτό όμως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αφού οι σχεδιασμοί μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή.

«Υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα αν επιδεινωθεί η κατάσταση. Εναπόκειται στην συλλογική υπευθυνότητα του καθενός για να μην υπάρξει πισωγύρισμα, τονίζει ο Πέτρος Καραγιάννης.

Η ΛΕΜΕΣΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ 

Για άλλη μια φορά την αρνητική πρωτιά κατέγραψε η Λεμεσός με το ποσοστό θετικότητας να πλησιάζει το 1% και το 70% των χθεσινών περιστατικών από τα rapid test να προέρχονται από τη  συγκεκριμένη επαρχία. Παρόλο που οι έλεγχοι αναμένεται να διπλασιαστούν από την ερχόμενη εβδομάδα, αναζητείται η “αιτία” γιατί η πόλη της Λεμεσού επιδημιολογικά παραμένει βεβαρημένη, με τους ειδικούς να ανησυχούν ότι αυτό οφείλεται στη βρετανική μετάλλαξη η οποία είναι μεταδοτικότερη κατά 50%.

«Ίσως να οφείλεται, από την άλλη φαίνεται ότι κάποιοι δεν τηρούν τα μέτρα»

Μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν συνολικά 51 περιστατικά από το μεταλλαγμένο στέλεχος με την Κύπρο να στέλνει κάθε εβδομάδα  περίπου 100   θετικά δείγματα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και πρόληψης νόσων για έλεγχο. Τελεί μάλιστα σε αναμονή για τα υπόλοιπα  περίπου 200  δείγματα που στάληκαν τον Ιανουάριο για εξέταση.

ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ

Οι νοσηλείες παραμένουν σε σχετικά καλά επίπεδα καθιστώντας την κατάσταση στα κρατικά νοσηλευτήρια μέχρι στιγμής διαχειρίσιμη, ωστόσο λόγω της αύξησης των περιστατικών αναμένεται αυτές να αυξηθούν. Από την άλλη όμως υπάρχει  μικρή αισιοδοξία αφού λόγω των εμβολιασμών τόσο των ηλικιωμένων, όσο και των ευπαθών ομάδων, τα πρόσωπα αυτά έχουν θωρακιστεί από τον ιό.

Θα υπάρξει αύξηση. Ελπίζω όμως να αποφύγουμε τις εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας γιατί ήταν αυτό που μας οδήγησε στο να λάβουμε αυτά τα μέτρα που πήραμε τον Γενάρη, επισημαίνει ο Δρ. Καραγιάννης.

 ΣΤΗΝ “ΚΟΚΚΙΝΗ ΖΩΝΗ” Η ΕΛΛΑΔΑ 

Την ίδια ώρα, από τη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ η νέα κατηγοριοποίηση των χωρών για σταδιακή επανέναρξη των πτήσεων, η οποία χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα, πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο και γκρίζο.

Ελάχιστες είναι οι χώρες που κατατάσσονται στις ασφαλείς. Οι πλείστες βρίσκονται στην κόκκινη κατηγορία και σε αυτές συγκαταλέγεται η   Ελλάδα.  Οι επιβάτες  μεταξύ άλλων από 1η Μαρτίου θα πρέπει να υποβάλλονται  σε εργαστηριακό έλεγχο 72 ώρες πριν από το ταξίδι τους με αρνητική ένδειξη, ενώ θα υποβάλλονται σε τεστ και κατά την άφιξη τους στην Κύπρο και θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΖΩΝΗΣ 
-PCR test 72 ώρες πριν από την αναχώρηση με αρνητική ένδειξη
-Νέα εξέταση στα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας
-Το κόστος καλύπτεται από τον ταξιδιώτη
-Κατ` οίκον περιορισμός μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος

Από την άλλη, το Ηνωμένο Βασίλειο υπάγεται στις χώρες “γκρίζας” ζώνης και με βάση τους κανονισμούς όσοι  φθάνουν θα παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού  δεκατεσσάρων  ημερών ή  σε διαφορετική περίπτωση σε καραντίνα για 10 μέρες εφόσον υποβληθούν ξανά σε εξέταση με δικά τους έξοδα κατά την 10η μέρα και έχουν αρνητικό εργαστηριακό αποτέλεσμα.