ΚΥΠΡΟΣ: Οι χαλαρώσεις από την 1η Μαρτίου και ο… πονοκέφαλος της εστίασης

Πολύ… «σφιχτές» θα είναι τελικά οι χαλαρώσεις που θα ανακοινωθούν την 1η Μαρτίου καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του OMEGA το υπουργείο υγείας, έχοντας ολοκληρώσει τις σημερινές επαφές τόσο με την τεχνική επιτροπή όσο και με την επιδημιολογική ομάδα, καταλήγει στην άποψη πως οι χαλαρώσεις για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές για να μην υπάρξει ανατροπή της επιδημιολογικής εικόνας και πισωγυρίσματα.

Επί της ουσίας αυτά που θα ανακοινωθούν για τις πρώτες δύο εβδομάδες θα  αφορούν επιστροφή των μαθητών στις τάξεις χωρίς να είναι καν βέβαιο εάν θα επιστρέψουν όλοι, ή μόνο οι μαθητές της πρώτης και Δευτέρας Λυκείου.

Ο πονοκέφαλος της εστίασης

Το πρωί ο Υπουργός Υγείας είχε συζήτηση με την Τεχνική Επιτροπή, η οποία τάχθηκε για καθαρά λόγους που έχουν να κάνουν με την οικονομία υπέρ της λειτουργίας της εστίασης από την πρώτη του Μάρτη.

Ενδεχόμενο ωστόσο στο οποίο ήταν κάθετα αντίθετα τα μέλη της επιστημονικής ομάδας  τα οποία ομόφωνα διαμήνυσαν στην τηλεδιάσκεψη  με τον υπουργό πως είναι πολύ νωρίς για επαναλειτουργία των εστιατορίων και πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο  θα μπορούσε να δημιουργήσει επικίνδυνες συνθήκες σε ολόκληρη την Κύπρο και όχι μόνο για τη Λεμεσό.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας, ο προβληματισμός για την επαναλειτουργία των εστιατορίων από την 1η Μαρτίου εντείνεται και από  την αδυναμία που εκ των πραγμάτων υπάρχει στον έλεγχο της τήρησης των μέτρων.

Κατά συνέπεια σε σχέση με την εστίαση το πιθανότερο σενάριο είναι όπως ο ευρύτερος τομέας, εστιατόρια, καφετέριες και μπυραρίες, παραμείνουν κλειστά και η επαναλειτουργία τους να ανακοινωθεί για τις 16 Μαρτίου.

Sms κα διακινήσεις

Καμία αλλαγή δεν αναμένεται να υπάρξει στις πρώτες δύο εβδομάδες του Μάρτη, σε σχέση με τις διακινήσεις, την αποστολή sms και τις συναθροίσεις.  Οι όποιες χαλαρώσεις στις οποίες περιλαμβάνεται και η κατάργηση της αποστολής sms  στο 8998, μετατίθενται για τις 16 Μαρτίου.

Ειδικά σε σχέση με τις συναθροίσεις σε σπίτια ο προβληματισμός έγινε πιο έντονος μετά  και την ενημέρωση της οποίας έτυχε το πρωί ο Υπουργός από την ομάδα ιχνηλάτησης πως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη μεταδοτικότητα εντός των οικογενειών.

Μικρές αθλητικές χαλαρώσεις

Όσον αφορά τις υπόλοιπες μικρές χαλαρώσεις που θα ανακοινωθούν για την 1η Μαρτίου , αυτές θα αφορούν τον αθλητισμό, για ατομική προπόνηση στα γυμναστήρια. Θα επαναλειτουργήσουν επίσης με αυστηρά μέτρα σχολές χορού και τα ωδεία.

Από omegalive