Ο Μάρτης των εμβολιασμών στην Κύπρο – Πόσες δόσεις αναμένονται

Στις 130,440 ανέρχονται οι δόσεις που αναμένεται να παραλάβει η Κύπρος τον ερχόμενο μήνα, από τα τρία αδειοδοτημένα εμβόλια της Pfizer/BioNTech, της AstraZeneca και της Moderna.

Την ίδια ώρα, ο στόχος για γρήγορη εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών παραμένει, ώστε το συντομότερο να επιτευχθεί η προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και η θωράκιση, κατ` επέκταση του Συστήματος Υγείας, υπογραμμίζει στη νέα ανακοίνωση του το Υπουργείο Υγείας.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η διαδικασία γύρω από το Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού κυλά ομαλά και ότι μέχρι τις 17 του μήνα διενεργήθηκαν συνολικά 56,791 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 37.570 αφορούν άτομα που έλαβαν την 1η δόση του εμβολίου και οι 19.221 άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, λαμβάνοντας και τη δεύτερη δόση.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

«Σχεδόν 43.000 εμβολιασμοί αφορούν ηλικιωμένους που εμβολιάστηκαν είτε στους Οίκους Ευγηρίας όπου διαμένουν, είτε στα Κέντρα Εμβολιασμού. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί τις επόμενες δυο βδομάδες, ο εμβολιασμός με την 1η δόση των ατόμων 70 ετών και άνω, των επαγγελματιών υγείας  και ασθενών που εμπίπτουν στις συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού», αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.

Σ` ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη συγκεκριμένων ομάδων ασθενών, την περασμένη βδομάδα εμβολιάστηκαν με την 1η δόση του εμβολίου 452 θαλασσαιμικοί, αιμοκαθαρόμενοι και ασθενείς με σοβαρή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΤ` ΟΙΚΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Αυτή την περίοδο πρόσβαση στην Πύλη Εμβολιασμού έχουν τα άτομα ηλικίας 74 ετών και άνω. Επιπλέον εμβολιασμοί διενεργούνται από έξι κινητές μονάδες παγκύπρια και άμεσα αρχίζει ο κατ` οίκον εμβολιασμός των κλινηρών ασθενών.

Επιπλέον άρχισαν τη λειτουργία τους δυο μεγάλα Εμβολιαστικά Κέντρα στην Κρατική Έκθεση στη Λευκωσία και στο Αθλητικό Κέντρο “Σπύρος Κυπριανού” στη Λεμεσό, δυναμικότητας 15 και10 συνεργείων, αντίστοιχα, ενώ έχουν ήδη εντοπιστεί παρόμοιοι χώροι και στις επαρχίες της Πάφου και της Λάρνακας, ώστε τις επόμενες μέρες να λειτουργήσουν και εκεί Εμβολιαστικά Κέντρα.