Ολγκιούν: Επιβεβαίωση ”κυριαρχικής ισότητας” και ”ισότιμου διεθνούς καθεστώτος” στην Πενταμερή

Ο Τ/κ διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκιούν, δήλωσε πως το να υπάρξει επιβεβαίωση της “κυριαρχικής ισότητας” και του “ισότιμου διεθνούς καθεστώτος” των δυο πλευρών στην Κύπρο στην άτυπη συνάντηση τύπου 5+1 θα καταστήσει δυνατή την εξεύρεση κοινού εδάφους για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Ολγκιούν ανέφερε πως ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ έχει μοιραστεί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, περιλαμβανομένων των ΗΕ, το νέο όραμα το οποίο υποστηρίζει πλήρως η Τουρκία.

Πρόσθεσε πως “είναι προφανές ότι το κυπριακό πρόβλημα, που συνεχίζεται για πέραν του μισού αιώνα, μπορεί να τερματιστεί μόνο με μια δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη συμφιλίωση, με αποδοχή των υφιστάμενων πραγματικοτήτων στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των δυο κρατών”.

Ο κ. Ολγκιούν ανέφερε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να προετοιμάζεται σε σχέση με την άτυπη συνάντηση, μετά και την εργασία που έγινε την περασμένη βδομάδα με δικηγόρους και ακαδημαϊκούς που είχαν συμμετάσχει στη διαπραγματευτική διαδικασία, προσθέτοντας πως θα πραγματοποιηθούν ακόμη τρεις συναντήσεις την 1η, στις 3 και στις 9 Μαρτίου με 15 εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκούς που έλαβαν στο παρελθόν μέρος στη διαπραγματευτική διαδικασία και εργάστηκαν στο θέμα του Κυπριακού.

“Η διαπραγματευτική ομάδα έχει συμπληρώσει την ολοκληρωμένη εργασία της σε σχέση με το γιατί οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται για πάνω από μισό αιώνα έχουν αποτύχει και υπό το φως των όσων έχουμε μάθει από αυτό η διαπραγματευτική ομάδα θα συνεχίσει την εργασία της σε σχέση με τις αρχές και το πώς μπορεί να οικοδομηθεί διαδικασία ώστε να διασφαλιστεί μια βιώσιμη σταθερότητα, η συμφιλίωση και η συνεργασία στην Κύπρο”, σημείωσε.

Είπε πως είναι αναγκαίο “οι δυο πλευρές να έχουν ένα ισότιμο καθεστώς και να είναι κυριαρχικά ισότιμες. Η επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των δυο πλευρών στην Κύπρο στην άτυπη συνάντηση τύπου 5+1 θα καταστήσει δυνατή την εξεύρεση κοινού εδάφους για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων”, πρόσθεσε ο Ολγκιούν.

Ανέφερε πως επιπρόσθετα με αυτή την προετοιμασία για την άτυπη συνάντηση, η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, θα έχει συνάντηση με τον κ. Τατάρ στις 8 Μαρτίου και πως η αξιωματούχος των ΗΕ θα έχει συνάντηση και με τον ίδιο τον κ. Ολγκιούν στις 9 Μαρτίου.

“Η τ/κ πλευρά θα συνεχίσει τις προετοιμασίες για την άτυπη συνάντηση τύπου 5+1 με καλή θέληση και ειλικρίνεια, με την πεποίθηση ότι θα υπάρξει κατάληξη σε κοινό έδαφος που θα επιτρέψει την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του εποικοδομητικού οράματος της τ/κ πλευράς”, είπε ο κ. Ολγκιούν.

Πηγή: ΚΥΠΕ