Προς επέκταση του lockdown στα κατεχόμενα

Τριάντα εννιά νέα κρούσματα κορωνοϊού από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί ανακοίνωσε ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί προεξοφλώντας ότι το lockdown που ισχύει στα κατεχόμενα θα επεκταθεί ενώ τα περιστατικά εξάπλωσης στην κοινότητα δεν μειώνονται.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Πιλλί μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή του παράνομου «Μπαϊράκ» είπε επίσης ότι τέσσερα άτομα έχουν διασωληνωθεί. Σήμερα συνεδριάζει η ανώτατη επιτροπή λοιμωδών/μεταδοτικών νοσημάτων του «υπουργείου υγείας» για να αξιολογήσει τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί. Υπενθυμίζεται ότι από τις 28 Ιανουαρίου Κερύνεια και Λευκωσία βρίσκονται σε τοπικό λοκνττάουν για 14 και 7 μέρες αντίστοιχα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λευκωσία λήγει αύριο, 3 Φεβρουαρίου. Αύριο λήγουν και τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας στις περιοχές Αμμοχώστου, Μόρφου, Τρικώμου και Λεύκας που ισχύουν από τα μεσάνυχτα της 29ης Ιανουαρίου.
Επίσης, μέχρι τις 10 Μαρτίου τα σχολεία στα κατεχόμενα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

Μετά όμως τα 46 νέα περιστατικά που ανακοινώθηκαν χθες βράδυ και τα 39 σήμερα το πρωί, ο «υπουργός υγείας» δήλωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχισθούν. «Αυτά τα κρούσματα δεν θα ξεπεραστούν αύριο». Επεσήμανε ότι 113 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο εξαιτίας του Covid 19. Από τα 14 περιστατικά στην εντατική τα 10 χρειάζονται βοήθεια στην αναπνοή και τα 4 έχουν διασωληνωθεί, πρόσθεσε.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του γενικού λοκντάουν για 21 ακόμη ημέρες. «Αλλιώς τα κρούσματα θα φτάσουν τα 300 την ημέρα», είπε. Κάλεσε δε τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα και τις οδηγίες υγιεινής ασφάλειας.

Η Σιμπέλ Σιμπέρ, γιατρός και πρώην «πρωθυπουργός» και «πρόεδρος» της «βουλής», ζήτησε να ανακοινωθεί επιτέλους εάν η μετεξέλιξη του ιού έχει εντοπιστεί και στα κατεχόμενα και είναι στον μεταλλαγμένο ιό που οφείλεται η γρήγορη εξάπλωσή του στην κοινότητα. Εάν έχει εντοπιστεί, είπε, διερωτήθηκε εάν υπάρχει πλάνο αντιμετώπισης της κατάστασης κι αν έχουν γίνει ενέργειες για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη ποσότητα τεστ που θα χρειαστούν.

Στα ΜΚΔ αλλά και στον τ/κ Τύπο υπάρχουν πάντως σχόλια για την κίνηση στους δρόμους εν καιρώ λοκντάουν και σε πολλές εικόνες ή πλάνα που μεταδίδονται σε διαδικτυακές ή άλλες εκπομπές φαίνεται ότι ο κόσμος περπατάει στους δρόμους και υπάρχουν αρκετά αυτοκίνητα. Παρά το γεγονός, ότι ανοικτά είναι μόνο καταστήματα τροφικής αλυσίδας, φαρμακεία, βενζινάδικα είδη πρώτης ανάγκης.

Η ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί γράφει ότι σήμερα πολλοί είναι αυτοί που προσέρχονται στο χώρο της «κρατικής έκθεσης» υπάρχει κοσμοσυρροή για δωρεάν τεστ, καθώς χθες από την ίδια διαδικασία προέκυψαν 6 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Στο μεταξύ σήμερα αναμενόταν να ανακοινωθεί και το πακέτο στήριξης του ιδιωτικού τομέα, ωστόσο έγινε γνωστό ότι ο «πρωθυπουργός», Ερσάν Σανέρ που το πρωί είχε ακόμη μία συνάντηση με την τ/κ οικονομική πλατφόρμα, ανέβαλλε την ενημέρωση των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων γι αύριο.

Το τ/κ βιομηχανικό επιμελητήριο ζητεί όπως υπάρξει στήριξη στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για έξι μήνες, ενώ το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο ζήτησε όπως δοθεί προτεραιότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πρόγραμμα στήριξης που θα ανακοινωθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ