Πρώτα τα πήραν και τώρα τα συζητούν – Τι είπαν για την κρατική χορηγία στη βουλή τα κόμματα

Μετά τον σάλο και αφού έλαβαν όλη την κρατική χορηγία για το έτος τα κόμματα τώρα τρέχουν να τα αλλάξουν. Η συζήτηση ξεκίνησε από το γεγονός ότι κάποια κόμματα που έλαβαν χορηγία ενδεχομένως να πρέπει να λαμβάνουν λιγότερη ή καθόλου από τον Μάιο και μετά και κάποια άλλα που δεν λαμβάνουν τώρα να είναι εντός κοινοβουλίου και συνεπώς να δικαιούνται μετά τις εκλογές.  

Στην σημερινή σύσκεψη αρχηγών το θέμα της κρατικής χορηγίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατέθεσε μέσω επιστολής του στον πρόεδρο της βουλής την πρότασή του για το ζήτημα και κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να την υιοθετήσουν.

Με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, αν με βάσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών ο ΔΗΣΥ δικαιουται αυξημένη χορηγία εμείς δεν θα διεκδικήσουμε. Αν με βάσει τα αποτελέσματα δικαιούμαστε μειωμένη θα επιστρέψουμε αναλογικά τη διαφορά στο γενικό λογιστήριο)

Με διαφορετικό σκεπτικό κινήθηκε το ΑΚΕΛ που χαρακτηρίζει το θέμα είναι ανύπαρκτο.

 

«Από την ώρα που αποφασίζουμε ότι συνεχίζεται η υφιστάμενη πολιτική ότι τα κόμματα θα λαμβάνουν την χορηγία σ ετήσια βάσει τότε δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να ευνοηθεί ή να αδικηθεί ένα κόμα ανεξαρτήτως των ποσοστών που θα έχει λάβει στις εκλογικές διαδικασίες που μεσολαβούν στην 5ετία.»

Παρόμοια φιλοσοφία με τον δημοκρατικό συναγερμό φαίνεται να έχουν το κίνημα οικολόγων και η Αλληλεγγύη.

 

Με τον βουλευτή του κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργαλλάς  να αναφέρει πως:

«Η αλληλεγγύη με απόλυτο σεβασμό στις διαδικασίες πολιτείας θα σεβαστεί και θα τηρήσει ότι συμφωνηθεί στο θέμα των χορηγιών και θα επιστρέψει ότι δεν της αναλογεί.»

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΔΙΚΗΣ

Με τον βουλευτή του κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης να αναφέρει πως εμείς πιστεύουμε ότι τα κόμματα που θα μπουν στη βουλή το 2021 θα πρέπει να έχουν ακριβοδίκαιη μεταχείριση.

Η ΕΔΕΚ αντιλαμβάνεται το σκεπτικό του ΑΚΕΛ ότι σε βάθος 5ετίας όλα τα κόμματα θα λάβουν το ποσοστό που τους αναλογεί ωστόσο διαφοροποιεί την στάση της.

Αν υπάρχει οποιοδήποτε από τα κόμματα που θεωρεί πως μέσα από την διαδικασία αδικείται τότε νομίζω θα πρέπει να υπάρχει ανάλογη ρύθμιση για αποκατάσταση της αδικίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Έντονη στην τοποθετησή της ήταν η συνεργασία δημοκρατικών δυνάμεων που θεωρεί ότι η απόφαση τα κόμματα να λάβουν όλη την χορηγία για το έτος δεν ήταν η σωστή.

Με τον βουλευτή Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας να αναφέρει πως:

«Θεωρούμε ότι δεν ήταν σωστό ηθικά από πλευράς κομμάτων και μάλιστα είδαμε στην σύσκεψη να το αιτιολογούν κάποια, να πάρουν προκαταβολικά ολο το ποσό της χορηγίας»

Τα κόμματα έλαβαν προκαταβολικά το ποσό των 7 εκατομμυρίων περίπου ευρώ.

omega