Σειρά έργων προωθεί ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς το 2021

Σειρά έργων προωθεί ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πόλης Χρυσοχούς Γιώτη Παπαχριστοφή, σημειώνοντας πως υπάρχουν τρία είδη έργων όπως τα υφιστάμενα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, κάποια αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του έτους και κάποια που αναμένεται ως πολεοδομικά έργα να ξεκινήσουν και πάλι εντός του 2021.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαχριστοφή ανέφερε πως τα υπό εξέλιξη έργα είναι η διαμόρφωση των αρχαιολογικών χώρων και ο εξωραϊσμός των κτιρίων στο Δημοτικό Μέγαρο και του παλιού αστυνομικού σταθμού Πόλης Χρυσοχούς που αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς ανέφερε, πως ο παλιός αστυνομικός σταθμός είναι ένα διατηρητέο κτίριο το οποίο θα ανακαινιστεί με εξωτερική τοιχοποιία, πορτοπαράθυρα και άλλα και θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του Δήμου. Ακόμη ο προαύλιος χώρος τόσο του Δημοτικού Μεγάρου, όσο και του παλιού αστυνομικού σταθμού Π. Χρυσοχούς αναμένεται να βελτιωθούν με εργασίες ύψους 600 χιλ. ευρώ.Επίσης ολοκληρώνεται η παιχνιδούπολη στο πάρκο του Αγίου Ανδρόνικου και αναμένεται προσεχώς να δοθεί προς χρήση.

Όσον αφορά το έργο της διαμόρφωσης των αρχαιολογικών χώρων σημείωσε πως η διαδικασία αφορά καθαρισμό, συντήρηση, και δημιουργία στεγάστρων, διαδρόμων, περίφραξης και άλλα. Επίσης, συνέχισε, θα κατατεθούν τα σχέδια τα οποία είναι σε προχωρημένο στάδιο, σε συνεννόηση με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, για παραχώρηση πολεοδομικής άδειας μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού. Ακόμη στους τέσσερις χώρους που έχουν γίνει ανασκαφές συντηρούνται με δέκα άτομα προσωπικό, ώστε να καθαρίζονται, ενώ στο μέρος, όπως είπε, αναμένεται να γίνουν και νέες ανασκαφές.

Ο κ. Παπαχριστοφή αναφέρθηκε και στην έναρξη φέτος των δύο πολεοδομικών έργων που αφορά τους πυρήνες Πόλης Χρυσοχούς και Προδρομίου με την καταβολή από πλευράς Κυβέρνησης των δύο τρίτων του κόστους και από το Δήμο του ενός τρίτου. Το κόστος των δύο έργων ανέρχεται σε 3,5 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ βάσει της αρχικής εκτίμησης. Περιλαμβάνουν την υπογειοποίηση όλων των υπηρεσιών, την εγκατάσταση νέου συστήματος υδροδότησης, αποχετευτικού, ομβρίων υδάτων και προσόψεις κτιρίων.

Τα νέα αναπτυξιακά έργα είναι το έργο της αναβάθμισης και του εξωραϊσμού των αποθηκών της Αρχής Λιμένων στο Λατσί, η προσφορά των οποίων έχει κατακυρωθεί και το έργο ήδη έχει ξεκινήσει , ενώ έως το τέλος του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί. Οι αποθήκες συνέχισε, έχουν εκμισθωθεί στο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς έναντι συμβολικού ενοικίου των διακοσίων ευρώ το χρόνο και θα χρησιμοποιηθούν για πολιτιστικούς σκοπούς. Ακόμη έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα το Leader Αλιείας μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάφου Αφροδίτη και της Αναπτυξιακής με 335 χιλ. ευρώ. O κ. Παπαχριστοφή ανέφερε πως το έργο της αναβάθμισης και του εξωραϊσμού των αποθηκών σε «Πολυχώρο Θάλασσας και Πολιτισμού», στόχο έχει την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Επιπρόσθετα ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς αναφέρθηκε και σε έναν παραλιακό δρόμο που είναι σε εξέλιξη να αδειοδοτηθεί. Ο δρόμος ανέφερε ξεκινά από το Λατσί, περνά από τον κατασκηνωτικό χώρο, διέρχεται από το Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς, περνάει από το Νatura και βγαίνει στον δρόμο προς την λίμνη. Το έργο συνέχισε, βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ γίνονται διαδικασίες για να ξεπεραστεί το ρυθμιστικό σχέδιο, ώστε να προχωρήσουν και τα κατασκευαστικά σχέδια. Σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται και η κατασκευή πεζόδρομου από την Πόλη Χρυσοχούς προς το Λατσί ενώ αναμένεται η προκήρυξη των προσφορών για να αδειοδοτηθεί.

Όσον αφορά την είσοδο της Πόλης Χρυσοχούς αυτή συνέχισε θα ευπρεπιστεί με την κατασκευή πεζοδρομίων και την αναβάθμιση του υφιστάμενου δρόμου. Το έργο χρηματοδοτηθεί από την Β’ Φάση της αναβάθμισης του υφιστάμενου δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς.

Επεσήμανε πως ευθύνη του Δήμου είναι να βάλει σύγχρονο φωτισμό και υδατοπρομήθεια. Ακόμη προωθείται και η βελτίωση των πεζοδρομίων προς την Πελαθούσα, το οδικό δίκτυο από Προδρόμι προς Δρούσεια από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, ενώ όσον αφορά το Λιμάνι του Λατσιού βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για επέκταση του και αναμένεται να κατακυρωθεί η προσφορά στον επιτυχόντα προσφοροδότη στο επόμενο διάστημα, και για την έναρξη των κατασκευαστικών σχεδίων.

Ο κ. Παπαχριστοφή αναφέρθηκε και στο πολυπάρκο στο Λατσί που αφορά πολεοδομικό έργο το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει και που εντός του καλοκαιριού αναμένεται η ολοκλήρωση του.

Πηγή: ΚΥΠΕ