Στα δίκτυα του νόμου ο Παπαδάκης

Σε υπόθεση φοροδιαφυγής, αλλά και άλλων παρεμφερών παρανομιών φαίνεται να εμπλέκεται ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης. Στοιχεία που περιήλθαν στα χέρια αρκετών και έφτασαν και κοντά μας, τα περισσότερα από τα οποία στηρίζονται και σε δηλώσεις του ίδιου του ευρωβουλευτή, τεκμηριώνουν τις σχετικές παραβάσεις, για τις οποίες θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις.

Η όλη υπόθεση στοιχειοθετείται από όσα ήρθαν στο φως στη διάρκεια της διαμάχης του κ. Παπαδάκη με την ΕΔΕΚ, γεγονός που του στοίχισε και τη διαγραφή του από το κόμμα.  Όπως είναι γνωστό κατά παραδοχή του κ. Παπαδάκη υπήρξε μέτοχος κατά 50% σε εταιρεία από την οποία αποχώρησε όταν εκλέγηκε ευρωβουλευτής. Με την εκλογή του παραχώρησε το 50% των μετοχών στο πρόσωπο που κατείχε το άλλο 50%. Παράλληλα το ίδιο αυτό πρόσωπο εργοδοτήθηκε από τον ευρωβουλευτή.

Από το γεγονός αυτό ιχνηλατείται και η παρανομία. Πριν ένα χρόνο ακριβώς και συγκεκριμένα στις 15.2.2020 ο κ. Παπαδάκης με αφορμή την αντιδικία του με την ΕΔΕΚ έκανε δηλώσεις στο ραδιόφωνο του Πολίτη. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πρώην εταιρεία στην οποία ήταν μέτοχος, την Armonia AntiSmoking Center. Υποστήριξε ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2019, όταν το γραφείο περιήλθε πλήρως στην κατοχή του, τα έξοδα του γραφείου που στεγαζόταν ως ευρωβουλευτής τα μοιράζετο με την πιο πάνω εταιρεία. Συγκεκριμένα είπε ότι τον ένα μήνα κατέβαλλε τα έξοδα ο ίδιος και τον άλλο η εταιρεία.

Όμως τα στοιχεία που πολλοί κατέχουν, όπως κι εμείς άλλα λένε. Συγκεκριμένα:

Από τις φορολογικές δηλώσεις που κατατέθηκαν στον Φόρο Εισοδήματος και αφορούν την επίμαχη περίοδο 2014-2018, διαπιστώνεται ότι τα έσοδα και έξοδα της εταιρείας είναι ΜΗΔΕΝ. Αφού τα έξοδα της εταιρείας για όλα αυτά τα χρόνια ήταν μηδέν πώς πλήρωνε έξοδα του γραφείου για έξη μήνες τον χρόνο για μια πενταετία; Η Armonia AntiSmoking Center για την περίοδο Ιούνιο 2014-Ιούλιο 2019 κατέβαλλε κατά το ήμισυ τα σημαντικά έξοδα ενός γραφείου, χωρίς όμως αυτό να φαίνεται πουθενά. Είναι σημαντικό ο κ. Παπαδάκης να μας πει, καλύτερα να δημοσιοποιήσει αυτά τα έξοδα, δηλαδή ενοίκιο, κοινόχρηστα, καθαριότητα, ρεύμα, τηλέφωνο κλπ. για να δούμε πόσα αναλογούσε στο καθένα από τα δυο μέρη. Επίσης ο λογιστής του κ. Παπαδάκη να παρουσιάσει τα στοιχεία που υπέβαλλε στο ευρωκοινοβούλιο για να διαφανεί ότι πλήρωνε τα έξοδα μόνο για έξι μήνες τον χρόνο.

Παράλληλα πηγάζουν κι άλλα ερωτήματα. Μια εταιρεία που από το 2012 και σύμφωνα με τις φορολογικές της δηλώσεις είχε έσοδα μηδέν γιατί δεν προχώρησε σε αναστολή των εργασιών της;

Ο ίδιος ο κ. Παπαδάκης ως πολιτικό πρόσωπο και μέτοχος μέχρι το 2015, κατά 50% γιατί δεν είχε φροντίσει να υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις της εταιρείας εμπρόθεσμα; Γι’ αυτό έχουμε τα σχετικά στοιχεία που δείχνουν οι δηλώσεις υποβλήθηκαν μετά τη διαγραφή του από την ΕΔΕΚ.

Ακόμα μια εταιρεία που δεν έχει έσοδα ή έξοδα πώς κατέβαλλε την ετήσια φορολογία των 350 ευρώ; Αν πληρώνονταν από ποιο ταμείο έβγαιναν;

Ασφαλώς υπάρχουν κι άλλα ερωτήματα που προκύπτουν από επιπλέον στοιχεία που κατέχουμε. Προς το παρόν όμως θα απευθυνθούμε στο τμήμα φορολογίας και τον έφορο εταιρειών για να μας πουν πώς θα χειριστούν την υπόθεση, αφού ολοφάνερα στοιχειοθετείται παρανομία που έχει να κάνει με φοροδιαφυγή και μη καταβολή νόμιμων τελών. Αναλόγως των απαντήσεων που θα πάρουμε θα επανέλθουμε.