Στη δικαιοσύνη οι ιατροδικαστές για τον άταφο 62χρονο- Θυελλώδης συζήτηση στη Βουλή

Τον δρόμό της δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση με την άρνηση  των μελών της ιατροδικαστικής υπηρεσίας  να προβούν στην διενέργεια νεκροτομής στη σορό του 62χρονου που παρέμεινε άταφος για 15 ημέρες και ο οποίος εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοίο μετά που απεβίωσε. Κατόπιν οδηγιών του Γενικού Εισαγγελέα, η υπόθεση καταχωρήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου.
Διαβάστε ΕΔΩ το χρονικό της υπόθεσης 

«Ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε την άμεση διερεύνηση και καταχώρηση ποινικής υπόθεσης από την Αστυνομία σε σχέση με την άρνηση διενέργειας νεκροτομής επί της σορού αποβιώσαντα με Covid-19 από ιατροδικαστή του Δημοσίου, ως και την άρνηση συμμόρφωσής του με το διάταγμα του θανατικού ανακριτή», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Υπηρεσίας.

Με τη Νομική Υπηρεσία να αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι προέβη σε συστάσεις και υποδείξεις προς τους αρμοδίους για την άμεση διενέργεια νεκροτομής, λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες οδηγίες που τέθηκαν, τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  οι οποίες επιτρέπουν τη διενέργεια νεκροτομής υπό την προϋπόθεση λήψης  των απαραίτητων προστατευτικών μέτρων.

Το όλο θέμα τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, με την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη να κάνει λόγο, για  απειλές και εκβιασμούς από μέλη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής σε έντονο ύφος, μίλησε για απαράδεκτες συμπεριφορές από πλευράς των ιατροδικαστών και όπως τόνισε κάποιοι θεωρούν τις υπηρεσίες που υπηρετούν ως τσιφλίκι τους.”

«Θα ήθελα να καταστήσω σαφές και να αναφέρω, επί την ευκαιρία αυτή το υπουργίο υγείας δεν εκβιαζεται από τους ιατροδικαστές» είπε χαρακτηριστικά η κ. Γιαννάκη.

Από την πλευρά του Διευθυντής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, Σοφοκλής Σοφοκλέους, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ανέφερε ότι τα νεκροτομία δεν είναι κατάλληλα για τη διενέργεια νεκροτομών με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας.

«Αρνούμαστε να κάνουμε νεκροτομές γιατί δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και τα κατάλληλα νεκροτομεία για τη διενέργεια νεκροτομών σε αποβιώσαντες που νόσησαν με τον κορωνοίο. Να μας φέρουν κατάλληλο εξοπλισμό για να κάνουμε τη δουλειά μας», είπε ο Σοφοκλής Σοφοκλέους.

Κατά τη διάκρεια της θυελλόδους συζήτησης στην Επιτροπή Υγείας έγιναν αναφορές για άρνηση των ιατροδικαστών να πηγαίνουν σε άλλες επαρχίες για διενέργεια νεκροτομών, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν τους νεκρούς από την μια πόλη στην άλλη. Πάντως το κράτος πλήρωσε 3 χιλιάδες ευρώ σε  ιδιώτη ιατροδικαστή για τη διενέργεια νεκροτομής στον 62χρονο απεβιώσαντα , ούτως ώστε να μπορεί να ταφεί.