Συνάντηση Πρέσβειρας Ιρλανδίας με Πρόεδρο της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δρ Αδάμος Αδάμου δέχθηκε σήμερα την Πρέσβη της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας στην Κύπρο Deirdre Ní Fhallúin, η οποία, μεταξύ άλλων, επαναβεβαίωσε την θέση της Ιρλανδίας για λύση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και την σταθερή στήριξη της χώρας της προς την Κύπρο, ιδιαίτερα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού για τη διετία 2021 – 2022.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν την Κύπρο και την Ιρλανδία, εξήρε ο Πρόεδρος της Βουλής Δρ Αδάμος Αδάμου, σημειώνοντας ότι αυτοί στηρίζονται, σε κοινές ιστορικές εμπειρίες και στις μεταξύ τους ομοιότητες, ως νησιώτικα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Δρ Αδάμου είπε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Πρεσβείας της Ιρλανδίας, θα φωταγωγήσει το κτίριό της με πράσινο χρώμα, την ημέρα εορτασμού του Αγίου Πατρικίου, Προστάτη της Ιρλανδίας, στις 17 Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά την συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ευχαριστίες για τη στάση αρχών της Ιρλανδίας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και τη σταθερή υποστήριξη της χώρας στις προσπάθειες επίλυσής του.

Εξέφρασε επίσης τη βαθιά του εκτίμηση για τη μακρόχρονη συμμετοχή της Ιρλανδίας στην UNFICYP και για τη σημαντική συνεισφορά της χώρας στο ανθρωπιστικό έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ).

Προστίθεται ότι αναφερόμενος στην εξαγγελθείσα πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για σύγκληση άτυπης Διάσκεψης στο Κυπριακό, με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών, ο Δρ Αδάμου τόνισε ότι οι διχοτομικές θέσεις που προωθεί η τουρκική πλευρά αντίκεινται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και βρίσκονται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης στο Κυπριακό και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Από την πλευρά της, η κ. Ní Fhallúin επαναβεβαίωσε τη θέση της Ιρλανδίας για λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και για τη σταθερή στήριξη της χώρας της προς την Κύπρο, ιδιαίτερα υπό την ιδιότητά της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2021-2022 Εξέφρασε δε την ιδιαίτερη ευαισθησία της Ιρλανδίας στο θέμα των αγνοουμένων, το οποίο, όπως επεσήμανε, αποτελεί επίσης βίωμα του Ιρλανδικού λαού.

Τονίστηκε, εκατέρωθεν, η σημασία της περαιτέρω προώθησης των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ιρλανδίας και των Κοινοβουλίων τους, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου στη βάση κοινών αντιλήψεων και προβληματισμών. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημάνθηκε ότι Κύπρος και η Ιρλανδία επηρεάζονται ιδιαίτερα, λόγω της σχέσης τους με το Ηνωμένο Βασίλειo.

Έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση και τη διαχείριση της τρέχουσας πανδημίας Covid-19 σε Κύπρο και Ιρλανδία και στα εμβολιαστικά προγράμματα των δύο χωρών και εκφράστηκε από κοινού η ελπίδα ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η συνδεσιμότητα και θα επαναρχίσουν επισκέψεις Ιρλανδών και Κύπριων τουριστών αντίστοιχα στις δύο χώρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ