Συστημικό πρόβλημα στην αδειοδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων εντόπισε η Επιτροπή Περιβάλλοντος

Επιβεβαιώθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος ότι υπάρχει σοβαρό συστημικό πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις αδειοδοτήσεις φωτοβολταϊκών πάρκων δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Γιώργος Λουκαϊδης μετά την ενημέρωση της Επιτροπής από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα για τη διαδικασία αδειοδότησης φωτοβολταϊκού πάρκου στις κοινότητες Φλάσου και Αγίου Επιφανείου Σολιάς, για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στην περιοχή, καθώς και για την παρακολούθηση των όρων της ΜΕΕΠ.

Σε ό,τι αφορά το φωτοβολταϊκό πάρκο στον Άγιο Επιφάνειο Σολιάς ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι να προχωρήσει άμεσα η τοπιοτέχνηση της περιοχής.

Στη δήλωση του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ανέφερε πως το θέμα εξετάστηκε αυτεπάγγελτα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μετά από εισήγηση του ΑΚΕΛ που έγινε ομόφωνα αποδεκτό από τα μέλη της Επιτροπής.

Πρόσθεσε πως είναι ξεκάθαρο και επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει σοβαρό συστημικό γενικότερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις αδειοδοτήσεις ανάλογων φωτοβολταϊκών πάρκων, αλλά και ότι υπάρχει ειδικό πρόβλημα σε σχέση με τη συγκεκριμένη αδειοδότηση στην οποία φαίνεται ότι δεν έχει ληφθεί καθόλου υπόψη η σύμβαση για το τοπίο και εσφαλμένα δόθηκε η συγκεκριμένη αδειοδότηση για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή.

Συνεχίζοντας είπε πως αποτέλεσμα της εσφαλμένης αδειοδότησης είναι να έχουμε σοβαρή αλλοίωση του τοπίου που παρουσιάζει τη θλιβερή εικόνα «κρανίου τόπος» όπου περιβάλλεται από μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή απαίτησε να ενημερωθεί σχετικά με ποιες άλλες αντίστοιχες αναπτύξεις αναμένεται να αδειοδοτηθούν και «αφού λάβουμε γνώση, αναλόγως θα πράξουμε», πρόσθεσε.

Περαιτέρω είπε ότι «σε κάθε περίπτωση αναγνωρίστηκε το ευρύτερο συστημικό πρόβλημα που υπάρχει και στον στρατηγικό χωροταξικό σχεδιασμό που, πολύ αργοπορημένα, βρίσκεται υπό διαμόρφωση και εισηγηθήκαμε να ότι πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη, οι θέσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος και των περιβαλλοντικών οργανώσεων ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην αξιοποίηση είτε οικιών είτε εργοστασίων, είτε άγονων περιοχών, είτε υφιστάμενων ήδη υποβαθμισμένων περιοχών και να μην ξαναδούμε ανάλογες αναπτύξεις σε ημιορεινές ή ορεινές περιοχές, σε γεωργικές ζώνες».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με ενδεχόμενη υποχρέωση πριν την αδειοδότηση να διενεργηθεί δημόσια διαβούλευση, ο κ. Λουκαϊδης είπε πως δεν έγινε η όποια δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο της εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον και δεν έχει ληφθεί υπόψη η σύμβαση για το τοπίο για τη σχετική αδειοδότηση.

Παρατήρησε περαιτέρω πως «η αλήθεια είναι ότι έχουν δοθεί όλες οι νενομισμένες άδειες στην κατασκευάστρια εταιρεία και αυτό που σήμερα έχουμε και αυτό που σήμερα έχουμε απαιτήσει, είναι να προχωρήσει άμεσα η τοπιοτέχνηση όπως έστω και μερικώς αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ζημιά που προκλήθηκε στην εικόνα του τοπίου στη συγκεκριμένη περιοχή».

Πηγή: ΚΥΠΕ