Τέλη Μαρτίου αρχίζει στην Αθηένου ανέγερση μνημείου για πεσόντες και αγνοούμενους του Δήμου

Τέλη Μαρτίου αναμένεται να αρχίσει η ανέγερση μνημείου για πεσόντες και αγνοούμενους του Δήμου Αθηένου, που πολέμησαν για την πατρίδα κατά την περίοδο του 1955 – 1974, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Κυριάκος Καρεκλάς.

Πρόσθεσε πως «ο Δήμος είχε προκηρύξει ανοικτή εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ανέγερση συλλογικού μνημείου για τους πεσόντες και αγνοούμενους της Αθηένου, σε τεμάχιο που ανήκει στον Δήμο, έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Μνημείων και θα έχει τη μορφή γλυπτού έργου τέχνης για δημόσιο χώρο. Το έργο θα απεικονίζει τους δώδεκα ήρωες της Αθηένου, πεσόντες και αγνοούμενους, μαχόμενους για την πατρίδα κατά την περίοδο του 1955-1974».

Πρόσθεσε ότι «ζητούμενο από τους καλλιτέχνες ήταν να δημιουργήσουν ένα έργο το οποίο θα μεταφέρει τη μνήμη των πεσόντων/αγνοουμένων του Δήμου Αθηένου στις επόμενες γενιές. Για το έργο υποβλήθηκε μια προσφορά, από τον καλλιτέχνη Φίλιππο Γιαπάνη, που κρίθηκε ότι πληρούσε τα κριτήρια που τέθηκαν», είπε, και σημείωσε πως «ειδική επιτροπή ζήτησε την κατασκευή τρισδιάστατου προπλάσματος του έργου, η οποία υποβλήθηκε, και η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά στην υλοποίηση του έργου».

Σημείωσε ακόμα ότι «ο Δήμος κάλεσε σε ειδική συνάντηση τον καλλιτέχνη και τους συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων και υπήρξε ομόφωνη συναίνεση στο ζήτημα. Μετά από έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηένου, το θέμα υποβλήθηκε μαζί με όλα τα σχετικά σχέδια-μελέτες-τρισδιάστατο πρόπλασμα στην Επιτροπή Μνημείων των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και η Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση όπως ακριβώς είχε υποβληθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Καρεκλά, «το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως εξετάζει αίτηση του Δήμου για έκδοση πολεοδομικής άδειας, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα. Ο καλλιτέχνης προχωρά με τη φιλοτέχνηση των ανάγλυφων απεικονίσεων των μορφών των ηρώων και αγνοουμένων της Αθηένου, σε συνεργασία με τους συγγενείς τους», είπε, και σημείωσε πως «λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού το έργο έχει καθυστερήσει μερικώς, αλλά είναι στα τελικά στάδια για να αρχίσει η επί τόπου υλοποίησή του».

Όσον αφορά το κόστος του συγκεκριμένου έργου «υπολογίζεται στις 100 χιλιάδες ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί από τον Δήμο Αθηένου ή/και το Υπουργείο Εσωτερικών ή/και το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, στα οποία ο Δήμος αποτάθηκε για βοήθεια».

Πηγή: ΚΥΠΕ